28.08.2020/12:46

Biedronka sprzedaje rocznie 300 mln bochenków chleba. Sieć mocno rozwija marki własne w kategorii pieczywa

300 milionów bochenków chleba rocznie – tyle sztuk trafia za pośrednictwem Biedronki na stoły Polaków. Sieć Biedronka oprócz tradycyjnie uwielbianych produktów stale szuka nowych rozwiązań, rozwijając i ulepszając linię Pycha – czyli pieczywo bez dodatku drożdży piekarskich.

W pierwszym półroczu 2020 roku Biedronka sprzedała ponad 3,5 miliona sztuk pieczywa z linii Pycha – ich łączna waga przekroczyła 440 ton.

Jak podkreślają przedstawiciele firmy Jeronimo Martins Polska, do której należy sieć dyskontów „Polacy nierzadko wybierają alternatywy do popularnych kajzerek, a w ich koszykach częściej znaleźć można nowoczesne typy pieczywa. Linia Pycha to odpowiedź sieci na rosnące zainteresowanie klientów, szukających nietradycyjnych produktów."

I podkreślają, że "Biedronka, jako jedyna z dużych sieci handlowych oferuje pieczywo pszenne bez dodatku drożdży piekarskich."

Na rynku można znaleźć pieczywo bez drożdży, ale są to produkty żytnie i kwaśne, natomiast pieczywo pszenne bez dodatku drożdży piekarskich było czymś do tej pory niespotykanym. Do produkcji pieczywa marki Pycha wykorzystywane są wyłącznie drożdże naturalnie występujące na ziarnach pszenicy oraz w mące. Chleb nim trafi na śniadaniowy stół poddany jest wieloetapowemu procesowi produkcji. Jednym z nich jest 30 godzinna fermentacja ciasta, w trakcie której rosną dzikie drożdże, zapewniające niepowtarzalny smak. Dzięki wypiekowi na kamiennych płytach, pieczywo zachowuje długotrwałą świeżość. Dzisiaj operator wprowadza do oferty chleb wzbogacony o płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz siemię lniane.

Dariusz Błoński, kupiec odpowiedzialny za kategorię pieczywa w Biedronce   zapewnia, że sieć będzie systematycznie rozwijać ofertę pieczywa pod marką własną Pycha i wkrótce w sklepach pojawią się kolejne produkty.

Dodaj komentarz

3 komentarze

  • odpiek 31.08.2020

    na kamiennych płytach :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Darek, proszę Cię.

  • lek 28.08.2020

    artykuł lekko ociera się wprowadzanie klientów w błąd
    jakościowo najgorsze pieczywo nie mające wspólnego nic z jakością, tylko biznes nic więcej

  • kj 28.08.2020

    a którym etapem produkcji jest mrożenie ciasta, potem chwilowe rozmrażania przez przerwany ciąg chłodniczy i ponowne mrożenie? wypiek na kamiennych płytach? czy na metalowych blachach w piecu elektrycznym do odpieku pieczywa z ciasta głęboko mrożonego?

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zobacz także