10.09.2018/08:20

Co dalej z podatkiem od cukru?

W Polsce spożycie cukru w 2017 roku było największe od 28 lat. Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, wśród ekspertów związanych z rynkiem spożywczym coraz częściej powraca temat wprowadzenia podatku od cukru.

Pytane przez Dziennik Ministerstwo Zdrowia informuje, że w tym momencie nie ma żadnych prac związanych z wprowadzeniem podatku od cukru. Takie rozwiązania funkcjonują w wielu krajach Europy Zachodniej - i zawsze prowadziły do spadku jego spożycia.

Przeciwnicy podatku zwracają uwagę, że kraje, w których wprowadzono podatek, są od Polski dużo bogatsze, przez co podatek byłby bardziej odczuwalny dla Polaków. Oprócz tego producenci mogliby spotkać się ze znacznym spadkiem przychodów. Opcjonalnie poszukałyby zamienników - które wcale nie muszą być zdrowsze.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.