13.04.2014/18:09

Cygara: rozmiar ma znaczenie

Cygara to towar wysokomarżowy, ale żeby na nim zarabiać, trzeba umieć je sprzedawać, do czego niezbędna jest fachowa wiedza. Przedstawiamy podstawowe informacje na temat tego prestiżowego segmentu. Zaczynamy od opisania, jak powstaje cygaro.

Po wysuszeniu i fermentacji tytoniu, liście są sortowane według jakości, wielkości, faktury i koloru. Następnie są szczelnie zapakowane i sprasowane w belach. Po  usunięciu żyłek, liście są badane i segregowane na: wkładki, pokrywy i zawijacz. Na koniec liście są zamrażane, w celu zachowania jakości podczas transportu.

Wkładka (wypełniacz, filler)
Jest zasadniczą częścią cygara i zarazem największą objętościowo mieszanką mocno zwiniętych liści, stanowiących o smaku i mocy. Liście te owinięte są w zawijacz. Wkładka może zawierać do 30 różnych rodzajów tytoni, można również tworzyć mieszanki, by osiągnąć pożądany smak i moc. Dokładny skład wkładki – zwanej melangem – każdego z rodzajów cygar jest dobrze strzeżoną tajemnicą.

Zawijacz (binder)
To liść trzymający wkładkę w całości, nie pozwalający się jej rozwinąć i nadający cygaru docelowy kształt. Liście zawijacza muszą być mocne i elastyczne, ponieważ liście pokrywowe są zbyt cienkie i słabe, by utrzymać konstrukcję cygara.

Pokrywa (owijacz, wrapper)
Wyselekcjonowany liść o maksymalnych walorach wizualnych, nadający cygaru odpowiedni wygląd. Wbrew obiegowym opiniom wpływ pokrywy na smak i moc całego cygara to maksymalnie do 10 proc.

PODSTAWOWE POJĘCIA I PODZIAŁY



Cygara long filler – wykonane z całych, nie pociętych liści tytoniu, zwijanych ręcznie. Jeżeli na pierścieniu cygara/pudełku znajduje się napis „Hand Made”, „Hecho a Mano”, „Totalmente a Mano”, konsument może być pewien, że zostało ono w 100 proc. wyprodukowane rękami człowieka z użyciem kilku prostych narzędzi. To najbardziej cenione cygara na świecie.


Cygara short filler – produkowane są w 100 proc. maszynowo. Często nie posiadają kapturka, dlatego też nie ma potrzeby przycinania. Zazwyczaj przeznaczone do palenia na co dzień. Polecane dla początkujących palaczy.


Cygara medium filler – wykorzystuje się w nich pełnowartościowe, 1­‑2 cm fragmenty liści tytoniu, które powstały przy produkcji cygar long filler.

Pierścień/średnica – czyli po prostu grubość cygara. Średnicę mierzy się w sześćdziesiątych czwartych częściach cala (1/64 cala = 4 mm), czyli jeżeli cygaro ma podany rozmiar 32, to oznacza, że jego grubość wynosi 32/64 cala (czyli 0,5 cala = 1,27 cm)

Długość – długość wyrażana jest w calach (1 cal = 2,54 cm), czyli rozmiar 6 oznacza, że cygaro ma 15,24 cm długości

Format – to połączenie dwóch danych: długości oraz pierścienia (zawsze podawane w tej kolejności).

Najbardziej znane formaty


Corona – 5,5” x 42
Robusto – 5” x 50
Double Corona – 8” x 50
Churchill – 7” x 49
Torpedo lub Pyramid – 6” x 36/52
Presidente – 8,5” x 52

Przykład:
CAO Brazilia GOL 5x56 dł. 127 mm, śr. 22 mm – nieco grubsze Robusto,
CAO Brazilia Piranha 4,5x46 dł. 114 mm, śr. 18 mm – cieńsza, dłuższa Corona,
CAO Brazilia Cariocas 4x38 dł. 102 mm, śr. 15 mm – format małej Corony, tzw. Petit Corona.

Wpływ długości na smak
Im dłuższe cygaro, tym dłużej można się nim delektować, dobrze zwiniętym presidente nawet trzy godziny, churchillem – półtorej godziny, robusto – około godziny. Dłuższe cygara mają też większy potencjał do zmian smakowych. Dobrej  jakości cygara powinny zmienić swój smak przynajmniej trzy razy w ciągu palenia. Cygara, u których to zjawisko nie występuje, nazywa się nudnymi, wada ta jest wybaczalna tylko w przypadku bardzo małych cygar. Pozostaje zagadką, dlaczego cygara zmieniają smak. Na pewno mają tu wpływ metody zwijania tytoniu, sztuka mieszania tytoni wypełniających oraz zmiany chemiczne w czasie palenia.

Wpływ średnicy na smak

Średnica cygara ma większy wpływ na walory smakowe niż jego długość. Cygara o małej średnicy palą się intensywniej, mają w związku z tym ostrzejszy smak. W wąskich cygarach większy wkład w smak mają liście okrywowe. Cygara o dużej średnicy palą się chłodniej, mają łagodniejszy i wysublimowany smak. Stosunkowo rzadkie są cygara o zmiennej średnicy. Są one szczególnie cenione, ze względu na zwiększony potencjał do zmian smaku (niespodzianek) oraz dlatego, że tylko najbardziej utalentowani zawijacze (torcedores) są w stanie opanować technikę ich wyrobu. Fakt, że cygaro zostało zwinięte przez wysoko wykwalifikowanego specjalistę podnosi jego walory. Najsłynniejszym żyjącym torcedore jest emerytowany pracownik fabryki La Corona w Havanie, Rodolpho Taboada.

Przechowywanie

Aby utrzymać cygaro w doskonałym stanie, należy przechowywać je w miejscu o stałej temperaturze (od 18 do 22°C ) i wilgotności (od 65 do 75%). Najlepszym sposobem na zapewnienie cygarom tych warunków jest przechowywanie ich w humidorze – specjalnym pudełku z drewna cedrowego lub okoume. W przypadku cygar maszynowych technika produkcji oraz sposób ich pakowania nie wymusza na konsumencie takiej pieczołowitości, wystarczą normalne warunki pokojowe.

Kraj pochodzenia
Każdy kraj oferuje cygara o odrębnych cechach. Dla przykładu tytonie z Kuby (najdroższe, dla wytrawnych palaczy) są mocne i pikantne w smaku, te z Dominikany – łagodniejsze, pełne aromatu, bardziej dostępne cenowo, zalecane także dla początkujących koneserów cygar, Nikaragua słynie z korzennego, słodkawego i bardziej intensywnego smaku. W rzeczywistości jakość liści może się różnić nie tylko w zależności od kraju, ale także plantacji, z której pochodzą. Tytoń jest produktem naturalnym, uzależnionym od klimatu, gleby i pracy poświęconej uprawie. Po latach dominacji cygar kubańskich w Polsce zaczął rządzić Nowy Świat, czyli doskonałe cygara  m.in. z Dominikany, Hondurasu czy Nikaragui.



Wiadomości Handlowe, Nr 4 (134) Kwiecień 2014

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.