Cygara: rozmiar ma znaczenie
Po wysuszeniu i fermentacji tytoniu, liście są sortowane według jakości, wielkości, faktury i koloru. Następnie są szczelnie zapakowane i sprasowane w belach. Po usunięciu żyłek, liście są badane i segregowane na: wkładki, pokrywy i zawijacz. Na koniec liście są zamrażane, w celu zachowania jakości podczas transportu.
Wkładka (wypełniacz, filler)
Jest zasadniczą częścią cygara i zarazem największą objętościowo mieszanką mocno zwiniętych liści, stanowiących o smaku i mocy. Liście te owinięte są w zawijacz. Wkładka może zawierać do 30 różnych rodzajów tytoni, można również tworzyć mieszanki, by osiągnąć pożądany smak i moc. Dokładny skład wkładki – zwanej melangem – każdego z rodzajów cygar jest dobrze strzeżoną tajemnicą.
Zawijacz (binder)
To liść trzymający wkładkę w całości, nie pozwalający się jej rozwinąć i nadający cygaru docelowy kształt. Liście zawijacza muszą być mocne i elastyczne, ponieważ liście pokrywowe są zbyt cienkie i słabe, by utrzymać konstrukcję cygara.
Pokrywa (owijacz, wrapper)
Wyselekcjonowany liść o maksymalnych walorach wizualnych, nadający cygaru odpowiedni wygląd. Wbrew obiegowym opiniom wpływ pokrywy na smak i moc całego cygara to maksymalnie do 10 proc.
PODSTAWOWE POJĘCIA I PODZIAŁY
Cygara long filler – wykonane z całych, nie pociętych liści tytoniu, zwijanych ręcznie. Jeżeli na pierścieniu cygara/pudełku znajduje się napis „Hand Made”, „Hecho a Mano”, „Totalmente a Mano”, konsument może być pewien, że zostało ono w 100 proc. wyprodukowane rękami człowieka z użyciem kilku prostych narzędzi. To najbardziej cenione cygara na świecie.
Cygara short filler – produkowane są w 100 proc. maszynowo. Często nie posiadają kapturka, dlatego też nie ma potrzeby przycinania. Zazwyczaj przeznaczone do palenia na co dzień. Polecane dla początkujących palaczy.
Cygara medium filler – wykorzystuje się w nich pełnowartościowe, 1‑2 cm fragmenty liści tytoniu, które powstały przy produkcji cygar long filler.
Pierścień/średnica – czyli po prostu grubość cygara. Średnicę mierzy się w sześćdziesiątych czwartych częściach cala (1/64 cala = 4 mm), czyli jeżeli cygaro ma podany rozmiar 32, to oznacza, że jego grubość wynosi 32/64 cala (czyli 0,5 cala = 1,27 cm)
Długość – długość wyrażana jest w calach (1 cal = 2,54 cm), czyli rozmiar 6 oznacza, że cygaro ma 15,24 cm długości
Format – to połączenie dwóch danych: długości oraz pierścienia (zawsze podawane w tej kolejności).
Najbardziej znane formaty
Corona – 5,5” x 42
Robusto – 5” x 50
Double Corona – 8” x 50
Churchill – 7” x 49
Torpedo lub Pyramid – 6” x 36/52
Presidente – 8,5” x 52
Przykład:
CAO Brazilia GOL 5x56 dł. 127 mm, śr. 22 mm – nieco grubsze Robusto,
CAO Brazilia Piranha 4,5x46 dł. 114 mm, śr. 18 mm – cieńsza, dłuższa Corona,
CAO Brazilia Cariocas 4x38 dł. 102 mm, śr. 15 mm – format małej Corony, tzw. Petit Corona.
Wpływ długości na smak
Im dłuższe cygaro, tym dłużej można się nim delektować, dobrze zwiniętym presidente nawet trzy godziny, churchillem – półtorej godziny, robusto – około godziny. Dłuższe cygara mają też większy potencjał do zmian smakowych. Dobrej jakości cygara powinny zmienić swój smak przynajmniej trzy razy w ciągu palenia. Cygara, u których to zjawisko nie występuje, nazywa się nudnymi, wada ta jest wybaczalna tylko w przypadku bardzo małych cygar. Pozostaje zagadką, dlaczego cygara zmieniają smak. Na pewno mają tu wpływ metody zwijania tytoniu, sztuka mieszania tytoni wypełniających oraz zmiany chemiczne w czasie palenia.
Wpływ średnicy na smak
Średnica cygara ma większy wpływ na walory smakowe niż jego długość. Cygara o małej średnicy palą się intensywniej, mają w związku z tym ostrzejszy smak. W wąskich cygarach większy wkład w smak mają liście okrywowe. Cygara o dużej średnicy palą się chłodniej, mają łagodniejszy i wysublimowany smak. Stosunkowo rzadkie są cygara o zmiennej średnicy. Są one szczególnie cenione, ze względu na zwiększony potencjał do zmian smaku (niespodzianek) oraz dlatego, że tylko najbardziej utalentowani zawijacze (torcedores) są w stanie opanować technikę ich wyrobu. Fakt, że cygaro zostało zwinięte przez wysoko wykwalifikowanego specjalistę podnosi jego walory. Najsłynniejszym żyjącym torcedore jest emerytowany pracownik fabryki La Corona w Havanie, Rodolpho Taboada.
Przechowywanie
Aby utrzymać cygaro w doskonałym stanie, należy przechowywać je w miejscu o stałej temperaturze (od 18 do 22°C ) i wilgotności (od 65 do 75%). Najlepszym sposobem na zapewnienie cygarom tych warunków jest przechowywanie ich w humidorze – specjalnym pudełku z drewna cedrowego lub okoume. W przypadku cygar maszynowych technika produkcji oraz sposób ich pakowania nie wymusza na konsumencie takiej pieczołowitości, wystarczą normalne warunki pokojowe.
Kraj pochodzenia
Każdy kraj oferuje cygara o odrębnych cechach. Dla przykładu tytonie z Kuby (najdroższe, dla wytrawnych palaczy) są mocne i pikantne w smaku, te z Dominikany – łagodniejsze, pełne aromatu, bardziej dostępne cenowo, zalecane także dla początkujących koneserów cygar, Nikaragua słynie z korzennego, słodkawego i bardziej intensywnego smaku. W rzeczywistości jakość liści może się różnić nie tylko w zależności od kraju, ale także plantacji, z której pochodzą. Tytoń jest produktem naturalnym, uzależnionym od klimatu, gleby i pracy poświęconej uprawie. Po latach dominacji cygar kubańskich w Polsce zaczął rządzić Nowy Świat, czyli doskonałe cygara m.in. z Dominikany, Hondurasu czy Nikaragui.
Wiadomości Handlowe, Nr 4 (134) Kwiecień 2014
16