16.03.2014/16:57

Hipermarkety gotowe do świąt

Największym zmartwieniem sklepów są kolejki do kas. Hipermarkety, bo problem głównie ich dotyczy, ratują się, przestawiając grafiki i angażując pracowników tymczasowych.

Trudno wskazać konkretny moment rozpoczęcia przygotowań do świąt w tzw. handlu nowoczesnym, bo decyduje o tym zbyt wiele zmiennych. W dziale z produktami świeżymi, ze względu na krótkie terminy przydatności, zamówienia „wyjdą” później niż np. w przypadku alkoholu. Różnica może sięgać nawet kilku miesięcy. Inaczej przebiega zamawianie towaru od sprawdzonego dostawcy, a inaczej od takiego, z którym sklep jeszcze nie współpracował. Zbyt dużym ryzykiem byłoby kupowanie towaru o strategicznym znaczeniu, np. majonezu, na ostatnią chwilę – choćby cena była najniższa na rynku. W grę wchodzą także mniej oczywiste czynniki. Choćby pogoda: gdy jest ciepło, trzeba zamówić więcej piwa kosztem wódki. Znaczenie ma nawet data świąt. – Tegoroczna Wielkanoc przypada stosunkowo późno, więc silny będzie akcent wiosenny, zarówno jeśli chodzi o kolorystykę, jak i dobór produktów. Spodziewamy się, że klienci będą poszukiwać kwiatów i nowalijek. Nad świątecznym asortymentem pracujemy w zasadzie przez cały rok. Dla sieci handlowej święta to marketingowy punkt kulminacyjny – tłumaczy Mariola Skolimowska z Netto.

Wszystkie ręce na pokład
Oprócz majonezu, strategiczne kategorie to wędliny (głównie kiełbasa biała i kabanosy) dodatki do mięs: żurawina, borówki i chrzan; warzywa (szczególnie sałatkowe), jajka, twarogi, dodatki do ciast, świeże kwiaty i ozdoby świąteczne. Po koszyczek do święconki bezpieczniej wybrać się do portugalskiego dyskontu, bo tam kupimy go na pewno. Zagraniczne sieci wiedzą bowiem, że nic tak nie ociepla wizerunku, jak baranek i pisanki.
Przed świętami największym zmartwieniem menadżerów sklepów są kolejki do kas. Hipermarkety ratują się, przestawiając grafiki i sięgając po pracowników tymczasowych. – Sklepy organizują pracę w taki sposób, aby klienci byli obsłużeni szybko i profesjonalnie. Dodatkowy personel rekrutujemy odpowiednio wcześniej – mówi Dorota Patejko, dyrektor ds. komunikacji Auchan Polska.
Z pomocy zewnętrznych pracowników korzysta większość sieci, obsadzając ich głównie przy kasach. – Oczywiście przed świętami ruch jest większy. O ile kasy dostają wsparcie w postaci pracowników z agencji pracy tymczasowej, zatrudnieni w innych działach muszą sobie radzić sami. Mogą jedynie liczyć na pomoc przedstawicieli producentów, którzy też wykładają towar na półki. Firmom zależy, żeby ich towar był w tym okresie widoczny, więc delegują do sklepów dodatkowe siły – mówi Małgorzata Kokosińska, przewodnicząca NSZZ „Solidarność” z krakowskiego Reala. Zdarza się, że przed świętami załoga etatowa musi pracować dłużej. Trafiają się również „nocki”, bo wtedy wykładanie towaru przebiega najsprawniej.

Dwanaście godzin przy kasie
Z relacji pracowników wynika, że rozliczanie godzin nadliczbowych przebiega bez szkody dla personelu.
– Czas pracy i grafiki są modyfikowane z zachowaniem obowiązujących norm czasu pracy i nieprzerwanego odpoczynku pomiędzy zmianami – deklaruje Alfred Kubczak z Jeronimo Martins, właściciela Biedronki.
Netto tydzień przed świętami wydłuża godziny pracy sklepów, które są w tym okresie czynne od 7 do 22, natomiast w Wielką Sobotę sklepy zamykają się o godz. 18.
Pytanie, czy pracownicy zewnętrzni pracują równie efektywnie, co etatowi. – Mam co do tego wątpliwości. Ludzie wynajęci przez agencję siedzą na kasie po dwanaście godzin. Czy to nie za długo dla kasjera? – pyta Małgorzata Kokosińska.
Brak personelu odczuwalny jest zwłaszcza tam, gdzie towar jest drogi, a klienci oczekują fachowej porady. To właśnie stąd biorą się komunikaty typu „Pracownik działu RTV proszony o kontakt...”. Pod tym względem małe sklepy mają nad sieciami przewagę. (HUW)

Wiadomości Handlowe, Nr 3 (133) Marzec 2014

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.