19.08.2014/09:04

Inspekcja Handlowa kontroluje przede wszystkim artykuły spożywcze

Blisko połowa spośród 21 760 ubiegłorocznych kontroli Inspekcji Handlowej dotyczyła artykułów spożywczych (44,8 proc.) – kontrolowano m.in. jakość masła, ryb, czy jaj.

Jak podaje UOKiK, co siódma kontrola (ponad 3000) została przeprowadzona w wyniku zawiadomień konsumentów. Ponad dwie trzecie z nich (67,8 proc.) potwierdziło naruszenia przepisów. Nieprawidłowości w sklepach spożywczych dotyczyły głównie mięsa i wędlin, wyrobów mlecznych oraz alkoholi. Oprócz sklepów i hurtowni spożywczych Inspekcja Handlowa kontroluje m.in. salony piękności, restauracje, stacje paliw i targowiska, badając bezpieczeństwo i jakość towarów oraz rzetelność obsługi klientów. W Polsce funkcjonuje 16 wojewódzkich inspektoratów Inspekcji Handlowej.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.