07.06.2018/13:38

Jawo rezygnuje z jaj z hodowli klatkowych

Zarząd firmy Jawo podjął decyzję o złożeniu deklaracji rezygnacji z używania do produkcji wyrobów firmy, m.in. pierogów, klusek czy naleśników, jaj „trójek”. Najpóźniej do roku 2025 firma wycofa ostatecznie z produkcji pasteryzowane jaja płynne pochodzące z hodowli klatkowych.

Swą decyzję przedstawiciele jednego z największych producentów produktów mrożonych na bazie mąki i ziemniaków tłumaczą oczekiwaniami społecznymi i wzrostem świadomości konsumentów oraz przede wszystkim troską o dobrostan zwierząt. 

Decyzja ta podyktowana jest względami etycznymi - jak podkreśla zarząd spółki. Firma nie chce się przyczyniać się do cierpienia kur niosek, które przetrzymywane są przez całe swoje życie w ciasnych klatkach, bez dostępu do świeżego powietrza czy wolnego wybiegu. Wspólnie z dostawcami Jawo zadba, aby stopniowo wycofać jaja „3” ze swojej produkcji.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.