KE: Trzeba pilnie zmienić regulacje ws. składu i oznaczeń żywności dla niemowląt
Komisja Europejska zapoznała się z danymi zebranymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Unię Europejską, z których wynika, że żywność dla niemowląt zawiera zbyt dużo cukru, a produkty są często niewłaściwie oznaczane. KE przygotowuje „pilne zmiany regulacji” w obu tych obszarach.
Po analizie wspólnego raportu WHO i EU, Komisja Europejska dokonuje obecnie przeglądu przepisów regulujących skład i sposób oznaczania żywności dla niemowląt oraz przetworzonej żywności na bazie płatków zbożowych, ze szczególnym naciskiem na zawartość cukru.
W ramach prac nad regulacjami dotyczącymi składu produktów Komisja opublikowała raport, zawierający dane o europejskim rynku żywności dla niemowląt. Raport zawiera zestawienie krajowych i unijnych wskazówek i rekomendacji dietetycznych, dotyczących żywienia niemowląt i małych dzieci. Jak wynika z dokumentu, szereg krajów członkowskich UE wdrożyło własne zalecenie dietetyczne, które mają pomóc opiekunom w wyborze żywności odpowiedniej dla danego wieku podopiecznych.
W kwestii wymogów dotyczących oznaczeń produktów Komisja udzieliła mandatu europejskiemu urzędowi ds. bezpieczeństwa żywności – European Food Safety Authority – do przeprowadzenia aktualizacji opracowanej w 2009 r. „Opinii, od jakiego wieku niemowląt można wprowadzać uzupełniające żywienie”. Opinia jest zgodna z zaleceniami WHO, że przez pierwsze 6 miesięcy niemowlęta powinny być karmione wyłącznie piersią.
Zaktualizowana opinia będzie podana do wiadomości publicznej w najbliższym czasie.
Kategorie produktowe „żywność dla niemowląt” oraz „przetworzona żywność na bazie płatków zbożowych” są zdefiniowane w Regulacju UE Nr 609/2013. Wymogi dotyczące składu i oznaczeń obu tych kategorii produktowych są opisane w Dyrektywie KE 2006/125/EU. Obowiązują one wszystkich producentów, bez względu na ich wielkość czy zasięg rynkowy.
Zasady reklamowania produktów dla niemowląt i małych dzieci mogą być także regulowane na poziomie krajowym, w celu ograniczenia promocji niezdrowych praktyk dietetycznych.