KP zwiększa moce produkcyjne
Jesienią ubiegłego roku Kompania Piwowarska rozpoczęła budowę nowej fermentowni oraz linii rozlewniczej w poznańskim browarze. Po dziesięciu miesiącach inwestycja o wartości ponad 100 mln zł jest już zakończona, a linia rozlewu – jedna z najbardziej nowoczesnych i ekologicznych we wszystkich browarach SABMiller – pracuje na pełnych obrotach. Inwestycja w nową fermentownię oraz linię rozlewu miała na celu zwiększenie elastyczności browaru w Poznaniu i sprawniejsze zarządzanie tymi etapami produkcji, które następują pomiędzy uwarzeniem piwa i jego wyjazdem z terenu zakładu. Nowy układ jest korzystny szczególnie w przypadku przygotowania mniejszych partii piw, w tym testowych partii produktów innowacyjnych. Budowa nowej linii rozlewu trwała siedem miesięcy. Powstała ona na powierzchni ok. 5000 mkw. i obsługuje butelki zwrotne o pojemności 500 ml. Jej docelowa wydajność to 60 000 butelek na godzinę.
5