Makro doradza restauratorom, jak bezpiecznie przyjmować gości
Makro opublikowało zbiór porad dla klientów HoReCa, przygotowany we współpracy z restauratorami i szefami kuchni. Jak zapowiada sieć, materiały są kompendium wiedzy o tym, jak przygotować lokal na wyzwania bezpiecznej obsługi gości.
Poradnik „Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej” jest częścią prowadzonej od kilku tygodni przez Makro akcji #restartGastro. Do udziału w jego stworzeniu zaproszono ekspertów z branży: restauratorów, menedżerów, szefów kuchni z różnych części Polski, a także naukowców oraz specjalistów ds. BHP i zarządzania jakością.
W poradniku znalazły się praktyczne porady dotyczące wymogów higienicznych, takich jak zasady wyznaczania dystansu w restauracjach, organizacja procesów zgodnie z wymogami zwiększonego rygoru sanitarnego. Sieć hurtowni doradza też, jak współpracować z dostawcami, a nawet definiować cele biznesowe w zmienionych warunkach rynkowych.
Makro przygotowało też listę czynności kontrolnych przed otwarciem lokalu i podczas codziennej pracy, a także informacje dla klientów odnośnie obowiązujących zasad obsługi oraz karty szkolenia dla pracowników.