15.05.2017/10:13

Mamy definicję piwa

Po latach mówienia o konieczności stworzenia definicji piwa browarnicy ją uzgodnili i przedstawili komisji rolnictwa – podaje „Puls Biznesu”.

Piwem jest napój, który zawiera przynajmniej 55 proc. słodu jęczmiennego lub pszenicznego. To nie przepis, lecz dobrowolne ograniczenie. Definicja została przyjęta przez dwie organizacje: Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich i Związek Browary Polskie, zrzeszające graczy odpowiadających za 90 proc. rynku piwa, więc większość produktów powinna być z nią zgodna. Na polskim rynku kilkanaście proc. to wygrywające ceną produkty piwopodobne, w których słód zastępowany jest np. syropem fruktozowo-glukozowym.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.