Mięso z powietrza? Amerykanie obiecują, że je stworzą
Były już różne pomysły – steki z probówki, steki sojowe, steki z drukarki 3D, teraz przyszedł czas na steki z … powietrza. Brzmi dziwnie i nierealnie? A jednak…
Wśród nas coraz więcej osób zaprzestaje z różnych względów jeść mięso. Szukając alternatyw wzrasta spożycie sojowych produktów, co jak twierdzą właściciele amerykańskiego startupu Air Protein, także nie jest zbyt bezpieczne dla środowiska i klimatu (szczególnie, że znaczna większość upraw soi jest modyfikowana genetycznie, a wegetarianie czy weganie często są również przeciwko modyfikacjom genetycznym).
Z myślą o środowisku i zapotrzebowaniu rynku firma Air Protein wymyśliła projekt, który ma rozwiązać obydwa problemy. Twórcy pomysłu postanowili produkować mięso z dwutlenku węgla, a dokładniej wykorzystać w tym celu baterie przetwarzające CO2 w bezsmakowy proszek – białko. Wodorotrofy we współpracy ze startupem miałyby rozwiązać problem klimatyczny…
Kliknij i przeczytaj więcej na ten temat na www.topagrar.pl.