Od 1 lipca br. zmiany stawek VAT obejmą żywność
Odroczone z powodu pandemii Covid-19 nowe przepisy określające zakres stosowania stawek podatku VAT zaczną obowiązywać od 1 lipca – przypomina „Dziennik Gazeta Prawna".
Nowe stawki VAT obejmą m.in. pieczywo i wyroby ciastkarskie. Wyeliminowane zostaną sytuacje różnicowania stawek VAT dla tych produktów. Od 1 lipca 2020 r. obwiązywać będzie jedna 5-procentowa stawka.
Ujednoliceniu ulegnie również VAT na przyprawy. Przedsiębiorcy będą musieli stosować stawkę 8 proc. Do tej pory stawka wynosiła 23 proc w przypadku niektórych przypraw przetworzonych, a 5 proc. na niektóre przyprawy nieprzetworzone.
W nowej matrycy VAT obniżono podatek od owoców tropikalnych i cytrusowych, pistacji, migdałów i kokosów z 8 proc. na 5 proc. To samo dotyczy zup, bulionów i żywności homogenizowanej i dietetycznej. Również do 5 proc. obniżona zostanie stawka na produkty dla niemowląt i dzieci,
Wyższe stawki VAT obejmą drewno opałowe (zmiana z 8 proc. na 23 proc.), homary, ośmiornice i inne skorupiaki, mięczaki, bezkręgowce wodne oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru (podwyżka z 5 proc. na 23 proc.) oraz lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych (zmiana z 8 proc. na 23 proc.)
5