28.08.2020/08:10

Pierwszy Cheese Džiugas House w Polsce już otwarty

Litewska firma Žemaitijos pienas uruchomiła restaurację Cheese Džiugas House w warszawskim centrum handlowym Elektrownia Powiśle. To pierwszy lokal pod tym szyldem w Polsce, a zarazem 11. w Europie. Smakosze znajdą tu nie tylko bogaty wybór różnych rodzajów serów długodojrzewających marki Džiugas, w tym także ich limitowanych edycji, ale też delikatesowe przekąski oraz torty czy kawę.

Dotychczas lokale Cheese Džiugas House działały na Litwie, Łotwie i w Estonii. Teraz sieć dotarła do naszego kraju. Restauracja otwarta w stolicy to miejsce przede wszystkim dla tych, który cenią sobie wysoką jakość, tradycyjny smak i muzykę klasyczną. Twórcy lokalu zadbali o to, żeby kulinarna podróż do świata kultowych litewskich serów odbywała się w wyjątkowej oprawie. Wykwalifikowani sprzedawcy, wystrój wnętrza, klimatyczne oświetlenie i ogólna atmosfera sprawiają, że goście domu sera z pewnością będą chcieli do niego często wracać.

Główna atrakcja lokalu, czyli sery Džiugas, znane są już od blisko stu lat. Licząca niemal wiek tradycja jest kluczem do zachowania ich wyjątkowych walorów smakowych. Co ciekawe, sery wytwarzane są wyłącznie z mleka pochodzącego od krów, które pasą się wolno, w swoim naturalnym środowisku, odżywiając się różnymi gatunkami traw. Oprócz mleka, do wytworzenia sera wykorzystywane są jeszcze tylko trzy składniki: sól, specjalnie komponowana podpuszczka i enzymy pochodzenia niezwierzęcego. Dlatego produkt będzie wyśmienitym wyborem również dla wegetarian. Niewątpliwym atutem serów Džiugas jest również to, że kilogram produktu wytwarzany jest z aż 12 litrów mleka.

Cheese Džiugas House serwuje sery o ośmiu stopniach dojrzałości. Džiugas Mild, dojrzewający 12 miesięcy, jest łagodny i wyraźnie mleczny. Świeży smak dobrze komponuje się z wieloma dodatkami - np. winogronami i truskawkami. Džiugas Piquant, leżakujący 18 miesięcy, jest już znacznie bardziej wyrazisty w smaku, w którym wyczuwalne są pikantne nuty. Smakoszy zaskoczy łatwość komponowania się sera z suszonymi owocami, np. żurawiną. Džiugas Delicate jest już znacznie twardszy i bardziej wykwintny. Leżakujący 24 miesiące ser łamie się i łatwo rozpuszcza w ustach pozwalając delektować się wyrazistym, ostrym smakiem. W domu można go używać jako nadający wyjątkowego smaku dodatek - wystarczy posypać odrobiną potrawę, by nadać jej niepowtarzalny charakter. 

Z kolei Džiugas Gourmet ma intensywny i ostry smak. Świadczy o tym jego głęboka barwa, która jest wynikiem 36 miesięcy leżakowania. Rodzajów sera Džiugas, których posmakować można w Cheese Džiugas House, jest więcej. Luxurious, Exclusive, Special Aged, Extra Aged - każdy z nich odkrywa przed gościem inną głębię wyjątkowego smaku.

Warto podkreślić, że oferta Cheese Džiugas House dobrze wpisuje się w aktualne potrzeby konsumentów, którzy coraz większą wagę przywiązują do troski o zdrowie. Ser Džiugas jest bogaty m.in. w wapń, a jednocześnie 100 g sera zawiera zalecaną dzienną dawkę magnezu. Co więcej, 100 g sera Džiugas dostarcza nawet 33 g wartościowego, łatwo przyswajalnego białka.

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.