Polska karmi Europę
W ostatnim czasie szczególnie głośno było o sukcesie polskich jabłek w kontekście rekordowego eksportu. Warto jednak przyjrzeć się innym produktom z grupy rolniczo-spożywczych, których rodzimi eksporterzy mają równie dużo do powiedzenia. W pierwszej połowie sezonu 2013/2014 eksport świeżych warzyw sięgnął 326 000 ton. Co prawda, wynik ten jest mniejszy od poziomu z ubiegłego sezonu, nadal jednak stanowi o przewadze Polski na tle innych krajów. Bowiem w całym ubiegłym roku sprzedaliśmy ich 674 000 ton za kwotę 580 mln euro. Sprzedaż owoców była nieco większa – na poziomie 1 488 000 ton o wartości blisko 715 mln euro. Dobre wyniki sprzedaży były m.in. efektem udanych zbiorów i rosnącego popytu na niektóre gatunki.
Artykuł powstał na bazie informacji dostarczonych przez Kompass Poland.
12