Rolnicy będą mogli sprzedawać własną żywność do restauracji
Nowelizacja ustawy dotyczącej sprzedaży produktów przez rolników przyjęta niedawno przez sejm to dobre wieści dla rolników, którzy na niewielką skalę chcą sprzedać wytworzoną przez siebie żywność - pisze wgospodarce.pl.
Dzięki zmianom od 1 stycznia 2019 roku rolnicy prawdopodobnie będą mogli sprzedawać własne produkty przetworzone i nieprzetworzone m.in. do restauracji, sklepów czy stołówek. Oprócz tego w ustawie podniesiono kwotę przychodów zwolnionych z podatku dochodowego z 20 do 40 tys. złotych.
Teraz ustawa trafiła do senatu. Sejm przegłosował rządowy projekt bez poprawek.
1 komentarz
-
28.11.2018
No to już jest szczyt wszystkiego. Na dzień dzisiejszy rolnicy żyją na koszt społeczeństwa spoza wsi - płacą śmieszny KRUS, zdrowotnego czy funduszu pracy też nie płacą (nawet ci posiadający ogromne gospodarstwa produkcyjne), dostają pieniądze z UE - wielu za nic, mały rolnik koszty wytworzenia ma minimalne, nie obowiązuje go RODO, split payement i milion innych rzeczy. Do tego 500+. A teraz dostają jeszcze możliwość sprzedawania, bez opodatkowania, swoich wyrobów i to do instytucji. A co z fakturą? Jak inaczej to wprowadzić na stan firmy? Czy Sanepid skontroluje te kuchnie, w których to się wytwarza? Bo w mieście bez tych służb palcem nie można kiwnąć przy produkcji spożywczej. Niestety znam takie wiejskie kuchnie, w których sie można do stołu przykleić. Co z łańcuchem dostaw, ochroną środowiska? W takiej sytuacji postuluję, żeby "babcie" z miasta mogły sprzedawać swoje wyroby np. z owoców i warzyw z działek pracowniczych, piec ciasta dla restauracji itd. Równość wobec prawa.
3