01.02.2022 / 15:34
StoryEditor

Rosnąca presja kosztowa psuje nastroje w przetwórstwie. Oczekiwany spadek produkcji w perspektywie 12 miesięcy

Przetwórcy żywności odzyskują optymizm (Shutterstock)
Zdaniem Jakuba Olipry, starszego ekonomisty w Credit Agricole Bank Polska rosnąca preska kosztowa spowoduje w najbliższym czasie spadek produkcji, a to w połączeniu z rosnącymi kosztami stawia pod znakiem zapytania ich konkurencyjność.

Indeks PMI dla polskiego przetwórstwa zmniejszył się w styczniu do 54,5 pkt. wobec 56,1 pkt. w grudniu. Jak podkreśla ekspert, w danych na szczególną uwagę dalsze wydłużenie cza...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 86% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

18. kwiecień 2024 03:24