07.07.2014/22:06

Sterole wskazane dla Polaka

Margaryny pomagające utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu to produkty, które z uwagi na swoje właściwości nie mogą być tanie. Nic więc dziwnego, że producentów niepokoją pogłębione promocje, które ostatnio zawładnęły tym segmentem.

Margaryny funkcjonalne to m.in. takie, które dzięki zawartości naturalnych roślinnych steroli lub stanoli, pomagają obniżyć poziom cholesterolu w surowicy krwi. Ich spożywanie (zalecana dzienna dawka to 30 g dziennie, czyli z 3­‑4 kromkami pieczywa) znacząco obniża ryzyko zawału i chorób krążenia, co potwierdzają liczne badania naukowe. Włączenie steroli do terapii obniżającej poziom cholesterolu jest częścią oficjalnych wytycznych dla lekarzy. Profesor Krzysztof Krygier, kierownik zakładu technologii tłuszczów i koncentratów żywności SGGW, specjalista z zakresu nauki o tłuszczach oraz dodatków do żywności i żywności specjalnej podkreśla, że o takich produktach bardzo pozytywnie wypowiadał się sam profesor Zbigniew Religa.

Udowodniona skuteczność

W polskich sklepach dostępne są margaryny funkcjonalne trzech marek: Benecol, Flora pro.active oraz Optima Cardio. Jak ocenia prof. Krygier, mają podobny skład i udowodnioną skuteczność, potwierdzoną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Najstarszy jest Benecol dystrybuowany przez Raisio. Do sprzedaży trafił w 2002 roku, siedem lat po światowym debiucie, który miał miejsce na rynku fińskim. Finlandia, która przez szereg dekad zmagała się z wysoką śmiertelnością osób w wieku produkcyjnym, znacząco obniżyła ponure wskaźniki m.in. dzięki szeroko zakrojonej profilaktyce dotyczącej diety i takim produktom, jak właśnie Benecol.

Polska była i jest jednym z krajów, które otwierają europejskie rankingi nagłej śmiertelności ludzi w sile wieku. Najbardziej zagrożona grupa to mężczyźni w wieku 39­‑59 lat, gdzie śmiertelność jest aż o 70 proc. wyższa niż wynosi średnia dla Unii Europejskiej. Połowa tych zgonów wynika z chorób krążenia.

Statystyki sobie, życie sobie

Prof. Krygier uważa, że aby produkty prozdrowotne, choćby najbardziej skuteczne, pomogły poprawić statystyki, potrzebne jest edukowanie społeczeństwa. Powinniśmy wzorem Finlandii skupić się na promowaniu zalet diety i zdrowego stylu życia, bo to te czynniki w 50 proc. odpowiadają za to, jak długo cieszymy się zdrowiem. – Brakuje programu narodowego, którym kierowaliby prawdziwi eksperci. Mamy za to wysyp pseudo­‑ekspertów, którzy opowiadają bzdury w telewizjach śniadaniowych, a nawet programach „edukacyjnych”, skierowanych do dzieci i młodzieży – ubolewa profesor Krzysztof Krygier.

Nasilająca się wojna cenowa między operatorami sieci handlowych dotarła też na półki z margarynami funkcjonalnymi. Wiele wskazuje na to, że i w przypadku tej kategorii producenci ulegli trendowi cięcia cen dla finalnego odbiorcy kosztem własnej marży.

Duże opakowanie, zawierające 400 g produktu, można dziś kupić w cenie małego kubka 225 g. Tomasz Polak z Raisio, dystrybutora Benecolu przyznaje, że nie jest to sytuacja korzystna ani dla producentów, ani dla konsumentów. Tłumaczy, że producenci muszą mieć środki na badania, rozwój, wreszcie komunikację tych, jakże specyficznych, produktów. W dodatku głębokie promocje powodują dezorientację konsumentów, sprawiają, że część osób kupuje takie produkty tylko wówczas, gdy cena jest obniżona. Nie jest to dobre ani z punktu widzenia profilaktyki zdrowotnej, ani biznesu producentów, którzy siłą rzeczy uczestniczą w wyścigu o najniższą cenę na półce. – Oczywiście jest znacząca grupa zdeklarowanych konsumentów, którzy mają swoją ulubioną markę i sięgają po nią bez względu na cenę. Jest też jednak sporo takich, którzy kupują od promocji do promocji – mówi Tomasz Polak. Dystrybutor Benecolu na jesień zaplanował telewizyjną kampanię reklamową.

Dla tych, co tęsknią za masłem

Portfolia margaryn funkcjonalnych, coraz bardziej rozbudowane, uwzględniają już preferencje smakowe konsumentów. Spółka Raisio niedawno poszerzyła ofertę Benecolu o nowy wariant – Benecol Wyśmienity dzięki dodatkowi maślanki ma smak bardziej zbliżony do masła i jest ukłonem w stronę konsumentów, którzy wybierają margarynę wyłącznie z uwagi na jej właściwości zdrowotne, a za masłem zwyczajnie tęsknią. Podobny produkt oferuje Unilever Polska, właściciel marki Flora pro.active.
Oferta na rynku jest na tyle szeroka, że konsumenci mają już spory wybór. – Dla najszerszej grupy konsumentów stosujących profilaktykę przeznaczone są produkty bogate w kwasy Omega 3, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Do takich produktów należą Optima Omega 3 i Flora. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny sięgać po produkty wzbogacone w sterole roślinne, czyli Optimę Cardio, Florę pro.active czy Benecol. Dla osób, które oprócz podwyższonego poziomu cholesterolu mają dodatkowe czynniki ryzyka chorób układu krążenia, stworzyliśmy produkt Optima Cardio Max, o zwiększonej dawce steroli roślinnych, zmniejszonej zawartości tłuszczu i bez dodatku soli, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi – mówi Katarzyna Marczewska, group brand manager w ZT Kruszwica.



Dzięki nam tysiące osób zbadało cholesterol

Podejmujemy wiele inicjatyw mających na celu budowanie świadomości i edukację konsumentów w zakresie profilaktyki chorób krążenia, promujmy korzystną dla zdrowego serca dietę i motywujemy do jej stosowania. Od momentu wejścia na rynek organizujemy bezpłatne badania cholesterolu, którym towarzyszą konsultacje lekarskie i porady dietetyka. Tylko w u.b.r, w ramach akcji „Zadbaj o swoje serce”, której byliśmy współorganizatorem, przebadano ponad 3500 osób.

Katarzyna Marczewska,
group brand manager w ZT Kruszwica



Czy wiesz, że:

- Smak margaryn funkcjonalnych nie odbiega od smaku klasycznych margaryn, są też łatwe do rozsmarowania
- Zawartość tłuszczu może się wahać od około 35 do 65% – nie wpływa to na skuteczność prozdrowotną
- Porcja (10 g) zawiera 0,75 g steroli roślinnych – korzystny wpływ ma spożycie 1,5­‑2,4 g steroli dziennie
- Opakowanie 225 g zawiera 7,5 dziennych porcji (30 g)
- Dzienne spożycie margaryn funkcjonalnych nie powinno przekraczać 30 g
- Efekt obniżenia cholesterolu o 7­‑10 proc. uzyskuje się w ciągu 2­‑3 tygodni


Anna Terlecka

Wiadomości Handlowe, Nr 6-7 (136) Czerwiec - Lipiec 2014

Dodaj komentarz

1 komentarz

  • milka-hel 19.02.2017

    Jem i mam świadomość, że robię coś pożytecznego dla swojego zdrowia. Super, że wreszcie znalazł się producent, który do codziennego pożywienia dorzucił niezbędny dla zdrowego serca potas. Wspiera on prawidłowe ciśnienie krwi. Jako tzw. margaryna funkcjonalna Optima Cardio skutecznie obniża poziom cholesterolu już po dwóch, trzech tygodniach stosowania.

    Maksymalne efekty osiągniemy już po trzech tygodniach stosowania diety z użyciem Optima Cardio, nie zapominając oczywiście o aktywnym stylu życia. Dla mnie to ważne, że Optima Cardio ma znakomitą smarowalność i można jej używać od razu po wyjęciu z lodówki. Służy świetnie nie tylko jako „smarowidło”, ale także do pieczenia, smażenia czy duszenia. Jem ją więc na zdrowie!

    #OptimaCardioPotasPlus #OptymalneWybory

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.