W Auchan po zioła i sałaty konsumenci idą do szklarni – trwają testy nowego konceptu
Francuski detalista testuje we Włoszech instalację wewnątrzsklepowej szklarni, w której uprawiane są zioła i sałaty. Konsumenci mogą samodzielnie zbierać rośliny – informuje serwis Supermarket News.
Partnerem projektu jest młoda firma z okolic Turynu, Agricooltur. Zaprojektowała ona szklarnię o powierzchni ok. 30 mkw, w której na półkach zlokalizowane są uprawy aeroponiczne różnych ziół i sałat – rośliny są osadzone w specjalnych perforowanych doniczkach, a ich korzenie zwisają pod spodem i są spryskiwane roztworem substancji odżywczych – opisuje Supermarket News.
Konsumenci mogą samodzielnie wybrać się na „zbiory” – każda doniczka odpowiada jednej porcji zieleniny. Zebrane rośliny pakowane są do pojemnika z odpowiednim kodem kreskowym.
Źródło: supermarketnews.com