13.04.2014/21:29

Winiarze szkolą się w Anglii

Wielka Brytania to kraj piwa, co nie przeszkadza, by Londyn był najważniejszym na świecie miejscem handlu winem oraz siedzibą organizacji edukujących i certyfikujących ekspertów z branży. „Wiadomości Handlowe” odwiedziły jedną z najbardziej renomowanych szkół winiarskich.

Organizacja Wine & Spirit Education Trust (WSET) została założona w 1969 roku, aby szkolić Brytyjczyków, zatrudnionych w branży alkoholowej. Obecnie jest największą na świecie instytucją, oferującą kursy z zakresu win i mocnych alkoholi. O popularności szkoły może świadczyć fakt, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba studentów zwiększyła się pięciokrotnie, przy czym najwięcej przybyło ich z Azji.

Na miejscu zamiast on­‑line
System szkolenia jest podzielony na pięć stopni. Kursy mogą trwać od jednego dnia (pierwszy poziom), do dwóch lat. Na trzecim poziomie dochodzą zajęcia specjalistyczne, np. w tej chwili szkoła przygotowuje się do wprowadzenia do programu japońskiego sake. Ostatnie dwa poziomy – Diploma i Honoured Diploma – otwierają drogę do tytułu Masters of Wine, najwyższego stopnia wiedzy eksperckiej o winie. Dotychczas, spośród wszystkich przystępujących do egzaminu, zdało go prawie 400 kandydatów.
Choć kursy są dostępne w wersji on­‑line, 95 proc. studentów wybiera naukę w na miejscu, co w przypadku wina jest uzasadnione. Już bowiem na pierwszym poziomie szkolenia studenci uczą się rozpoznawać kolory i smaki wina. Podczas jednodniowego kursu, w części teoretycznej, uczestnicy poznają podstawy, np. skąd się bierze kolor wina, alkohol, kwasowość itp. Następnie, w trakcie degustacji, dowiadują się, jakie są różnice w wyglądzie, zapachu i smaku między winem różowym, czerwonym i białym. Na koniec prowadzący tłumaczy na czym polega, łączenie smaków win z potrawami.

Polacy chcą się uczyć po angielsku
Pierwszy poziom to zaledwie wprowadzenie do świata win. Wiele osób, zwłaszcza pochodzących z krajów winiarskich, posiada tę wiedzę bez kursu – po prostu wynosi ją z domu. Dlatego kursanci często pomijają pierwszy etap i przystępują od razu do drugiego. To tu zaczyna się prawdziwa nauka, gdzie słuchacze poznają czynniki wpływające na styl wina, główne odmiany białych i czerwonych winogron, a także najważniejsze regiony winiarskie świata.
Ze względu na szybko następujące zmiany na światowym rynku alkoholu, wszystkie podręczniki i materiały wykorzystywane przez szkołę są pisane od nowa co trzy lata. Po każdej wymianie podręczników firma tłumaczy je na kilkanaście obcych języków (koszt około ćwierć miliona funtów). Wśród nich nie ma polskiego, bo z przeprowadzonych cztery lata temu badań wynika, że Polacy chcą pobierać nauki o winie w języku angielskim.
Wśród organizacji szkolących winiarzy, oprócz WSET i Institute of Masters of Wine, w Anglii działa jeszcze Court of Master Sommeliers, która oferuje zajęcia dla przyszłych sommelierów, różniące się od standardowych dodatkową częścią poświęconą serwisowi win, napojów bezalkoholowych, alkoholi, cygar i potraw. Kurs sommeliera podzielony jest na cztery etapy, a ostatni zdany egzamin uprawnia do używania tytułu Master of Sommelier. Dotychczas zdało go około 200 kandydatów.

Hubert Wójcik

Wiadomości Handlowe, Nr 4 (134) Kwiecień 2014

Dodaj komentarz

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.