12.09.2018/08:26

Zachód polubił polskie jajka

Spożycie jaj w Polsce jest najniższe od co najmniej 1980 roku - pisze Dziennik Gazeta Prawna. Producenci nie załamują rąk - polskie produkty masowo wyjeżdżają za granicę.

Według ekspertów, Polacy jedzą coraz mniej jaj dlatego, że przenoszą się na białko pochodzenia roślinnego. Ponadto wciąż istnieje obawa przed salmonellą. Ostatni argument to cena - w ostatnich latach mocno wzrosła.

Produkcja jaj w Polsce wbrew pozorom nie maleje - a rośnie. W 2017 roku wyniosła 11 mld sztuk jaj. To możliwe dzięki rosnącemu eksportowi. Afera z fipronilem, które mocno uderzyła w lokalnych producentów jaj w państwach Beneluksu i Francji, otworzyła te rynki na bezpieczne produkty z Polski.

Dodaj komentarz

Więcej na temat:

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.