REKLAMAAthlon Car Lease - baner główny (25.11.-13.12.2019 r.)

HoReCa - rynek gastronomiczny

 

20 listopada 2019, 10:03

(fot. pixabay.com)

Piramida potrzeb nie kłamie. Według badań Pracuj.pl kwestie związane z jedzeniem stanowią dla wielu Polaków jeden z kluczowych aspektów… pracy. Badani wymieniają dostęp do taniej stołówki wśród najważniejszych benefitów. Co więcej, ponad połowa z nich oczekuje obowiązkowych przerw na obiad i dofinansowań do posiłków od pracodawców. Style jedzenia mogą mieć realne znaczenie dla firm – większość Polaków podkreśla, że wspólne posiłki pozytywnie wpływają na integrację zespołu.

REKLAMAIteCom -  Przepisomat (Święta) - Belka w artykułach (01-10.12.2019)

To znana historia w większości miejsc pracy w Polsce. Po intensywnym poranku i zrealizowaniu najpilniejszych zadań, jednym z najczęściej padających pytań jest: „Co dzisiaj jemy?”. Nie ulega wątpliwości, że kuchnia wpływa na funkcjonowanie zespołów. W kolejnym materiale serii „Zawodowy styl życia” Pracuj.pl sprawdza więc, jak Polacy jedzą w pracy.

Jak wykazuje raport Pracuj.pl, aż 62 proc. badanych Polaków deklaruje, że posiłki do pracy najczęściej przygotowują w domu. Większość pracowników stara się więc samodzielnie przyrządzać posiłki i ograniczyć spożywanie gotowych dań – tylko 24 proc. kupuje je przed pracą lub korzysta z diety pudełkowej. W miarę możliwości Polacy oczekują także, że nie będą zmuszeni do pospiesznej konsumpcji np. przy komputerze, w niekomfortowych warunkach. Aż 6 na 10 badanych przez Pracuj.pl oczekuje, że pracodawca zapewni im obowiązkową przerwę na obiad wliczaną w czas pracy.

Jak zauważa Monika Ruszkowska, dyrektorka biura reklamy w Grupie Na:Temat, a po godzinach autorka popularnego bloga kucharskiego eKuchareczka.pl, w firmach coraz wyraźniej widać zmieniające się zwyczaje kulinarne Polaków.

- Kiedy zaczynałam zawodową karierę w międzynarodowej korporacji ponad 25 lat temu, jedzenie do pracy oznaczało zazwyczaj standardowy pakiet składający się z kanapki z wędliną i jabłka. Potem coraz bardziej powszechne stawały się lunche w firmowej stołówce lub na mieście, także łączone ze spotkaniami biznesowymi. Najbardziej wytrwałym nieobcy był zestaw składający się z białej bułki i „energetyka”. Takie osoby można znaleźć oczywiście i dzisiaj, jednak ogólnie obecnie przywiązujemy zdecydowanie większą wagę do prawidłowego i zdrowego odżywiania w pracy. Można to dostrzec zarówno zaglądając do firmowej lodówki, jak i przyglądając się opiniom Polaków o jedzeniu w pracy – mówi Monika Ruszkowska.

Wyniki badań pokazują jednak także, że większość z pracowników wolałaby mieć wybór i nie być zmuszonymi do przygotowywania sobie posiłków, jeśli tego nie chcą. 55 proc. pracowników chciałoby otrzymywać dofinansowanie do obiadów w pracy, dla 32 proc. jest to obojętne, a tylko 12 proc. nie potrzebuje takiego benefitu.

Co jeszcze ważniejsze, aż 87 proc. badanych chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki lub restauracji w miejscu pracy. Wśród innych kwestii związanych z jedzeniem, do których Polacy chcieliby mieć dostęp w pracy, znajdują się także dobrze wyposażona kuchnia (88 proc.), szeroki wybór kawy i herbaty (87 proc.), czy darmowe owoce i warzywa (81 proc.).

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~RAVEN123 1 16 dni temu

    Jeżeli POLSKA czuje, że jesteśmy już bądź tzw. zaraz będziemy na tym samym poziomie porównując do naszych sąsiadów na Zachodzie Europy każdy większy pracodawca, korporacje powinny zapewniać normalny posiłek lunch/obiad na odpowiednio przygotowanej dla pracowników stołówce i winien to być standard wliczony w prowadzenie organizacji. Pełna dowolność kto chce korzystać i zjeść sobie ten będzie jadł kto nie chce nie będzie jadł. Europa jest prowadzącym cywilizacyjnie tak samo jej Obywatele. Jak firmy nie stać, aby nakarmić swojego pracownika to niech się nie bierze za biznesy albo wypad z Polski. Powszechnie zaczynam widzie takie pracownicze stołówki w fabrykach, zakładach produkcyjnych głównie obce marki korporacyjne, krytycznie mało przekłada się to na korpo-biurowce nie wiedzieć czemu - Ci co klikają w klawiaturę i liczą słupki tracą tyle samo kalorii co pracownicy przy linii produkcyjnej albo inżynierowie przy deskach kreślarskich. O Polskich pracodawcach możemy zapomnieć tu komuna

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMA
do góry strony