REKLAMAPEKAES - baner glówny 16-22.09.2019

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jaj kurzych, na których skorupkach wykryto bakterie Salmonella Enteritidis. Chodzi o towar sprzedawany przez Eurocash, zapakowany w zakładzie Ovos, a wyprodukowany przez Fermę Złote Jajko.

REKLAMAProxi Cloud Belka w artykułach_wrzesien

(fot. materiały prasowe GIS)

Zakwestionowany przez GIS produkt to jaja kurze z chowu klatkowego, sprzedawane po 10 sztuk, klasy A oraz klasy wagowej M. Data minimalnej trwałości produktu, będąca jednocześnie numerem partii, to 20.05.2019 (12). Na skorupkach jaj znaleźć można kod 3-PL14271307.

- Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - ostrzega GIS.

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała, że firma Eurocash uruchomiła procedurę wycofania ww. produktu z obrotu handlowego. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.

Działania w tej sprawie podjęli także powiatowi lekarze weterynarii w Sierpcu (ze względu na siedzibę producenta jaj) i Żurominie (ze względu na siedzibę zakładu pakowania jaj).

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony