REKLAMADAN CAKE - baner główny (listopad-grudzień)
Założeniem projektu MOST jest wprowadzenie nowatorskiego podejścia do budowania społecznej odpowiedzialności wśród wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego (fot. materiały prasowe)

Założeniem projektu MOST jest wprowadzenie nowatorskiego podejścia do budowania społecznej odpowiedzialności wśród wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego (fot. materiały prasowe)

Federacja Polskich Banków Żywności współtworzy unikatowe konsorcjum, które wypracowało innowacyjną procedurę Ograniczenia Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa (MOST). Procedura ta jest ułatwieniem współpracy między firmami, a organizacjami zajmującymi się redystrybucją żywności, a co za tym idzie zachęceniem do przekazywania żywności i ograniczeniem skali jego marnotrawstwa. Obecnie procedura wdrażana jest w zakładach SM Mlekovita.

Punktem wyjścia do opracowania przez konsorcjum procedury Ograniczenie Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa (MOST) była szczegółowa analiza dostępnej literatury przedmiotu, opracowanie narzędzi badawczych w formie kwestionariusza ankiety oraz przeprowadzenie badań własnych. Badania pozwoliły na zgromadzenie danych dotyczących podstawowych przyczyn powstawania strat żywności w handlu, transporcie oraz przetwórstwie. Zaproponowana procedura została oparta na obligatoryjnym systemie HACCP, który musi być wdrożony w każdym ogniwie łańcucha żywnościowego, zajmującym się produkcją, obrotem, transportem żywności. Taki sposób opracowania procedury jest kompatybilny z już istniejącą dokumentacją w przedsiębiorstwie, co znacznie ułatwia i usprawnia jej wdrożenie.

Oczekiwanym efektem Modelu Ograniczenia Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa (MOST) jest ułatwienie współpracy między firmami, a organizacjami zajmującymi się redystrybucją żywności, a co za tym idzie zachęcenie do przekazywania żywności i ograniczenie skali jego marnotrawstwa. To nowatorskie podejście może stanowić bazę do budowania społecznej odpowiedzialności wśród wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego oraz zwiększenia społecznej świadomości w zakresie strat żywności.

Obecnie procedura jest wdrażana w zakładach SM Mlekovita - partnera konsorcjum badawczego MOST.

Czytaj więcej o programie MOST i innych działaniach pomocowych Banków Żywności na www.projektmost.niemarnuje.pl oraz www.bankizywnosci.pl.

Projekt MOST został dofinansowany z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach I konkursu w programie Innowacje Społeczne.

Poleć innym

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"