REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BANER GŁÓWNY (GRUDZIEŃ 2019)

Po innowacyjnej słodko-kwaśnej różowej czekoladzie Ruby koncern Barry Callebaut prezentuje światu kolejną innowację: czekoladę z owocu kakaowca, bogatszą w wartości odżywcze i o świeżym, owocowym smaku. To ukłon w stronę millenialsów i pokolenia „Z”.

REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BELKA W ARTYKUŁACH (09-24.12.2019)
Do produkcji nowego rodzaju czekolady jest wykorzystywana cała zawartość owocu kakaowca. Przy standardowej produkcji tylko 30 proc., reszta idzie na straty

Do produkcji nowego rodzaju czekolady jest wykorzystywana cała zawartość owocu kakaowca. Przy standardowej produkcji tylko 30 proc., reszta idzie na straty (Fot.Pixabay)

Pierwsze produkty z nowego rodzaju czekolady określane jako „Cocafruit Experience”, przeznaczone do sprzedaży detalicznej, pod marką CaPao trafiły w ramach testów do wybranych sklepów w Los Angeles w Kalifornii. Są to Smoothie Ball i czekoladowe Jerky Strips. Producentem jest SnackFutures, wchodzący w skład koncernu Mondelez International, największego producenta przekąsek na świecie. 

Jak mówią przedstawiciele Barry Callebaut, innowacja to odpowiedź na potrzeby millenialsów i pokolenia „Z”, którzy szukają przekąsek smacznych, bogatych w wartości odżywcze takie jak błonnik, proteiny i magnez, oraz mających pozytywny wpływ na środowisko i na ludzi. Przy produkcji nowego rodzaju czekolady wykorzystuje się bowiem całą zawartość owocu kakaowca, łącznie z nasionami (ziarnami) i miąższem. W trakcie standardowej obróbki surowca około 70 proc. jego zawartości idzie na straty. 

Innowacyjna czekolada ma znaleźć zastosowanie w cukiernictwie, przy produkcji napojów, mrożonych deserów,  i przekąsek.

- Innowacje to jeden z filarów na których opieramy strategię rozwoju. Dzięki posiadanej wiedzy jesteśmy w stanie wprowadzić przełomowy rodzaj czekolady, wykorzystując w pełni moc ziaren kakaowca – stwierdził Antoine de Saint-Affrique, prezes koncernu Barry Callebaut.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 4

  • 4
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (2)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Arturro 2 2 miesiące temu

    Szanowni, nie do końca prawdą jest że wykorzystanie całego owocu kakaowca można nazwać innowacją - spełniającą oczekiwania pokolenia millenialsów. W klasycznej produkcji czekolady miąższ owoców nie jest wyrzucany. Stanowi on cenne źródło cukrów dla lokalnych spoleczności farmerskich. Jest wykorzystywany do produkcji napojów alkoholowych, kiszonek, zjadany na surowo. Ponadto moze służyć jako lekarstwo w tradycyjnej medycynie afrykanskiej i jest używany jako nawóz do innych upraw.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Daniel 1 2 miesiące temu

    Droga redakcjo, błonnik nie jest substancją odżywczą, a wręcz przeciwnie - WHO nie zaleca spożywania ponad 40g błonnika dziennie, ponieważ może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMA
do góry strony