REKLAMARC Foods - baner główny - grudzień 2018

PRZEMYSŁ I PRODUCENCI

Alkohole mocne i wina

 

12 października 2018, 14:09

Scotch Whisky - gorzelnia, źródło: mat. prasowe

Scotch Whisky - gorzelnia, źródło: mat. prasowe

Od dłuższego czasu trwa w Polsce boom na whisky. Coraz częściej sięgamy po single malt, przybywa specjalistycznych sklepów i barów. Prognozy ekspertów wskazują na dalsze wzrosty rynkowe.

REKLAMAMAURENT (EVEROAD) - belka w artykułach - I etap - (10-25.12.2018)

Jak wynika z danych Scotch Whisky Association, w pierwszej połowie 2018 roku import szkockiej single malt (lepsza gatunkowo whisky) pod względem ilościowym, liczonym w kartonach składających się z 12 butelek o pojemności 0,7l, wzrósł w stosunku rocznym aż o 35,09 proc.

W ujęciu wartościowym tempo wzrostu było zbliżone - wyniosło 32,01 proc. Dane potwierdzają trwający od dłuższego czasu trend – nie tylko sięgamy po lepszą whisky, ale także coraz częściej decydujemy się na kupno droższych odmian w ramach tej kategorii.

Wraz ze wzrostem zainteresowania lepszą gatunkowo whisky spada popyt na whisky blendowaną (tzw. podstawową). W ujęciu ilościowym spadek importu wyniósł blisko 10 proc., natomiast pod względem wartości sprowadzanego alkoholu był nieznaczny regres: -1,29 proc. Oznacza to, że nawet w tej kategorii poszukujemy droższych odmian trunku.

Potencjał rynku

Pozycja Polski w światowym zestawieniu importerów szkockiej świadczy, że w krajowym rynku whisky wciąż drzemie niewykorzystany potencjał. Pod względem ilości plasujemy się na 15. miejscu z wynikiem ponad 814 tys. sprowadzonych kartonów. Czołowe pozycje w tym zestawieniu zajmują: Francja, USA i Indie. Niższą pozycję (19) zajmujemy w klasyfikacji, która uwzględnia wartość importowanego alkoholu. W czołowej trójce znajdują się:  USA, Francja i Singapur.

Na tle innych alkoholi spożycie whisky w Polsce jest całkiem wysokie. Według danych IWSR, w 2017 roku konsumpcja tego trunku stanowiła 10 proc. całej konsumpcji alkoholu wysokoprocentowego. Dominującą pozycję zajmuje wódka z udziałem na poziomie 79 proc. Prognozy wskazują natomiast, że udział whisky będzie rósł do 14 proc. w 2022 roku, m.in. kosztem wódki (spadek do 75 proc.). Konsumpcja whisky ma wzrosnąć w ciągu trzech lat do poziomu ok. 4,5 mln kartonów rocznie.

Polska whisky rzemieślnicza

Boom na whisky sprzyja nie tylko konsumpcji, ale również krajowej produkcji tego alkoholu. Rodzimi producenci upatrują sukcesu rynkowego w nawiązaniu do tradycyjnych polskich smaków, odróżniających je od single maltów, wykorzystując do tego lokalne surowce, jak żyto oraz beczki składane na miejscu z amerykańskiego i polskiego dębu. Wierzą, że polska rzemieślnicza whisky może powtórzyć sukces piw kraftowych, które wpisały się w trend poszukiwania trunków od mniejszych producentów, o bogatszych walorach smakowych, niespotykanych połączeniach składników czy ciekawym designie.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony