REKLAMARetail FMCG Congress - Banner Główny - lipiec 2020

PRZEMYSŁ I PRODUCENCI

Napoje i piwo

 

6 lutego 2020, 15:06

piwo, źródło: Archiwum Wiadomości Handlowych

piwo, źródło: Archiwum Wiadomości Handlowych

Redukcja emisji dwutlenku węgla o 30 proc., zużycia wody w browarach Grupy Carlsberg o 12 proc., zwiększenie wolumenu piw bezalkoholowych o 38 proc.  - Grupa Carlsberg opublikowała Raport Zrównoważonego Rozwoju za rok 2019. 

REKLAMAWH Market NETTO_belka w artykulach_lipiec-sierpień 2020

Grupa Carlsberg osiągnęła 30% proc. redukcję względnej emisji dwutlenku węgla w swoich browarach od 2015 r. (13 proc. redukcji od 2018 r.). 56 proc. energii elektrycznej wykorzystywanej w browarach Grupy pochodzi ze źródeł odnawialnych, a pięć lokalizacji jest całkowicie neutralnych pod względem emisji dwutlenku węgla. Grupa osiągnęła również 12-procentową redukcję względnego zużycia wody od 2015 r. i ogłosiła ważną inwestycję w stację recyklingu wody w swoim duńskim browarze.

Najważniejsze osiągnięcia Grupy Carlsberg:
• Redukcja emisji dwutlenku węgla: 30 proc. względnej i 25 proc. bezwzględnej redukcji emisji dwutlenku węgla w browarach od 2015 r. Osiągnięto to poprzez stały program podnoszenia efektywności, wykorzystując 56 proc. energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych i redukując zużycie węgla o 89 proc. wagi od 2015 r.
• Dostawy elektryczne: 20 w pełni elektrycznych 26-tonowych ciężarówek będzie wykorzystywanych w 2020 r. przez szwajcarski browar Feldschlösschen należący do Grupy Carlsberg, w 15 centrach logistycznych browaru. Ta inicjatywa pokazuje, że ciężkie samochody elektryczne stały się rzeczywistością komercyjną i operacyjną.
• Innowacje w zakresie opakowań: wprowadzono zaawansowane innowacyjne rozwiązania opakowaniowe, w tym rozwiązanie Snap Pack dla multipacków redukujące użycie plastiku, pochodzącą z recyklingu folię termokurczliwą oraz pierwsze butelki PET pochodzące w 100% z recyklingu. Ponadto w ub. roku zaprezentowano dwa prototypy badawcze pierwszej na świecie „papierowej” butelki na piwo - Green Fibre Bottle, która powstaje we współpracy z Paboco (Paper Bottle Company - przedsięwzięcie specjalizujące się w produkcji butelek).
• Efektywność wodna: zmniejszenie względnego zużycia wody o 12 proc. od 2015 r. Grupa Carlsberg nawiązała także partnerstwo publiczno-prywatne, którego efektem jest inwestycja w browarze Fredericia w Danii w stację do recyklingu wody. Projekt pozwoli na zmniejszenie średniego zużycia wody z 2,9 hl/hl do 1,4 hl/hl, a zużycie energii spadnie o 10 proc.
• Szkolenia w zakresie bezpieczeństwa pracy: redukcja o 44 proc. wskaźnika nieobecności w pracy z powodu wypadków od 2015 r., osiągnięta dzięki zaangażowaniu większej liczby osób w inicjatywy na rzecz bezpieczeństwa i higieny pracy. Wspólnie z ekspertami, takimi jak m.in. RMS Switzerland, 3M i profesjonalne szkoły jazdy, przeprowadzono programy szkoleniowe dla liderów w zakresie bezpieczeństwa, w obszarze działań wysokiego ryzyka i bezpiecznej jazdy.
• Wybór konsumenta: wzrost wolumenu piw bezalkoholowych o 38 proc. od 2015 r. poprzez szerszy asortyment i wprowadzenie piwa bezalkoholowego w kegach. To istotny postęp w kierunku osiągnięcia celu, jakim jest szeroka dostępność piw bezalkoholowych dla konsumentów. 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony