REKLAMAProxi.cloud 11-25.10.2019

(Carrefour Polska)

Ponad 1800 ton wyprodukowanych warzyw ekologicznych, wzrost produkcji nawet o 200 proc. oraz wprowadzenie do uprawy ponad 20 nowych gatunków warzyw ekologicznych to tylko niektóre efekty ogólnopolskiego projektu „Demokratyzacja bio”, realizowanego z grantu Fundacji Carrefour. Projekt to odpowiedź na założenia planu transformacji żywieniowej i realne wsparcie dla polskich rolników oraz konsumentów oczekujących większego wyboru produktów bio w sklepach.

REKLAMAEDENRED - eBook - Belka w artykułach (21-24.10.2019)

Świadomość społeczeństwa na temat zdrowej, nieprzetworzonej żywności ekologicznej sukcesywnie wzrasta, jednak powierzchnia upraw ekologicznych w Polsce jest niewielka. Polscy rolnicy i producenci ekologiczni napotykają wiele trudności i barier, które utrudniają ich rozwój, dlatego istnieje duża potrzeba realizacji inicjatyw wspierających polskie rolnictwo ekologiczne takich jak projekt „Demokratyzacja bio”. Celem projektu realizowanego przez Fundację AgriNatura było zwiększenie ilości i różnorodności ekologicznych warzyw poprzez zapewnienie gospodarstwom rodzinnym wsparcia, niezbędnego do rozwoju i dywersyfikacji produkcji warzyw bio na krajowym rynku. W ramach projektu udzielone zostało wsparcie 20 gospodarstwom prowadzonym w siedmiu województwach na terenie całej Polski poprzez inwestycje, liczne szkolenia i rozwijanie potencjału, koncentrujące się na rozwoju produkcji warzyw i różnorodności biologicznej w rolnictwie.

Jednym ze strategicznych obszarów, w które chcemy się angażować w ramach transformacji żywieniowej, jest polskie rolnictwo bio. Z tego względu Fundacja Carrefour przyznała grant o łącznej wysokości 184 000 euro, który został przeznaczony na rozwój gospodarstw ekologicznych w Polsce w projekcie „Demokratyzacja bio” oraz wsparcie w procesie konwersji w projekcie „Go Agri Bio”. Nawiązywanie długofalowej współpracy i budowanie trwałych relacji z polskimi rolnikami jest dla nas niezwykle ważne, ponieważ chcemy, aby na półkach sklepów Carrefour znajdowały się produkty lokalne oraz ekologiczne. Pragniemy, aby klienci naszych sklepów mieli dostęp do żywności zdrowej, nieprzetworzonej oraz jak najwyższej jakości – mówi Justyna Orzeł, sekretarz generalny i wiceprezes Carrefour Polska.

W ramach projektu „Demokratyzacja bio” przekazano ponad 120 000 euro na realizację konkretnych działań. Po pierwsze, każdy z rolników otrzymał wsparcie finansowe, które przeznaczone zostało na konkretne inwestycje. Do najważniejszych zrealizowanych inwestycji należą: budowa przechowalni oraz chłodni, zakup środków transportu, specjalistycznego sprzętu, urządzeń do przygotowywania i przetwórstwa oraz systemów i sprzętów nawadniających, a także budowa i ogrzanie tuneli.

Efektem prowadzonych działań jest m.in. zwiększenie powierzchni przeznaczonej pod uprawę warzyw w 3/4 gospodarstw zaangażowanych do projektu – w niektórych odnotowano nawet dwukrotny wzrost powierzchni przeznaczonej pod uprawę warzyw. Rolnicy wyprodukowali ponad 1800 ton warzyw ekologicznych – vs 1300 ton w 2018 roku.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony