REKLAMAPszczółka - Baner Główny - Trufle (18-21.10.2018)

(fot. pixabay.com)

We wtorek 25 września Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii, poinformował o ponownym otwarciu Chin dla pięciu polskich zakładów drobiarskich oraz jednej chłodni składowej, posiadających uprawnienia do eksportu na tamtejszy rynek. To jeden z najbardziej znaczących sukcesów polskiej branży drobiarskiej na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy.

REKLAMARTA - Belka w artykułach - wrzesień-październik 2018

Doprowadzenie do ponownego otwarcia chińskiego rynku dla polskiego drobiu było efektem długotrwałych zabiegów podjętych przez przedstawicieli polskiej administracji rządowej, a także branży drobiarskiej, reprezentowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa. Przełomowym momentem w tym procesie były spotkania przedstawicieli KRD-IG z urzędnikami Generalnej Administracji Celnej ChRL (GACC) oraz Ambasadorem RP w Pekinie, Wojciechem Zajączkowskim, które odbyły się w ubiegłym tygodniu.

- Ponowne otwarcie rynku Chin stanowiło w ostatnim czasie jeden z naszych absolutnych priorytetów. Wydarzenie to jest olbrzymią szansą dla polskiej branży drobiarskiej. Pragnę podkreślić istotną rolę tym sukcesie Ambasady RP w Pekinie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Swój udział w ponownym otwarciu rynku Chin mieli również posłowie z Parlamentarnego zespołu ds. rozwoju drobiarstwa jako strategicznej gałęzi polskiej gospodarki – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Do eksportu drobiu na  chiński rynek od 2012 r. dopuszczonych było pięć polskich zakładów produkcyjnych i jedna chłodnia składowa. W grudniu 2016 r., w związku z wystąpieniem ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu w Polsce, rynek chiński zamknął się całkowicie na polskie produkty z tego sektora. Pod koniec listopada 2017 r. władze chińskie uznały Polskę za kraj wolny od grypy ptaków.

Wydarzenie to stanowiło sygnał do rozpoczęcia negocjacji w sprawie wznowienia eksportu. 3 lipca 2018 r. został podpisany nowy protokół w zakresie eksportu mięsa drobiowego pomiędzy władzami Polski i Chin. Podpisanie protokołu było elementem programu misji wysokiego szczebla przedstawicieli administracji ChRL do Polski i miało miejsce w trakcie spotkania Ministra GACC (General Administration of Customs of China), Ni Yuefeng oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

Od tego czasu trwały uzgodnienia pomiędzy polskimi władzami weterynaryjnymi a chińską administracją celną (GACC), dotyczące technicznych aspektów wznowienia eksportu drobiu, takich jak uzgadnianie świadectwa zdrowia, przekazywanie wzorów podpisów i pieczęci urzędowych lekarzy weterynarii uprawnionych do podpisywania świadectwa czy uzgodnienie nowej procedury prenotyfikacji przesyłek.

Polska jest obecnie jedynym krajem w Europie dopuszczonym do eksportu drobiu do Chin. Oprócz nas tylko pięć krajów na świecie ma możliwość eksportu drobiu na ten rynek.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony