REKLAMAeFRESH - SELENA nr 3 - Baner Główny (14-21.11.2018)

Z raportu GfK poświęconego identyfikacji zwyczajów zakupowych w zakresie zdrowego i ekologicznego odżywania wynika, iż ponad 1/5 polskich gospodarstw domowych odżywia się niezdrowo.

(Aldi Nord)

Instytut GfK dokonał segmentacji polskich gospodarstw domowych opartej na kupowanych produktach. Biorąc pod uwagę zakupione w ciągu roku kategorie produktowe (około 90 kategorii), gospodarstwa domowe zostały podzielone na cztery segmenty pod względem wielkości i struktury wydatków na żywność. W celu obserwacji zmian nawyków zakupowych na przestrzeni czasu, wyniki porównano z wynikami z roku 2014.

- W Polsce zapanowała moda na zdrowe odżywianie. Media, producenci i detaliści głośno i często mówią o zdrowszej kuchni, zdrowszych produktach, żywności typu bio, eko, produktach bez laktozy oraz o tym, jaki wpływ na komfort naszego życia ma sposób, w jaki się odżywiamy. Sami konsumenci często deklarują, że zdrowiej się odżywiają, dbają o siebie i swoich bliskich, przestrzegają diet, modeli odżywiania. Skutecznym sposobem, aby sprawdzić czy owe deklaracje znajdują potwierdzenie w tym, co faktycznie robimy i w produktach spożywczych, które kupujemy, jest analiza koszyka zakupowego. Czyli co tak naprawdę kupujemy i jaką część naszego koszyka stanowią produkty zdrowe i ekologiczne - mówi  Artur Czajka, analityk w Panelu Gospodarstw Domowych GfK.

21 proc. gospodarstw domowych w Polsce to gospodarstwa kupujące produkty i odżywiające się w sposób, który można opisać jako niezdrowy. Kupują więcej półproduktów, dań gotowych i mrożonych oraz różnego rodzaju fixów. W ich koszykach najczęściej znajdują się napoje gazowane, chipsy, popcorn czy inne słone przekąski. W segmencie „Niezdrowych” gospodarstw jest najwięcej rodzin z dziećmi, część zakupów odpowiada więc na zapotrzebowanie najmłodszych i młodych konsumentów. Można jednak zaobserwować, iż rodzice starają się wprowadzać do diety produkty, które rekompensują w pewien sposób mniej zdrowe produkty, tj. kupują np. soki 100% czy wodę niegazowaną. Segment ten od 2014 roku utrzymuje się na stabilnym poziomie.

W przypadku gospodarstw „Niezdrowych”, producenci, a także sklepy powinni inwestować w promocje i nowości. Segment ten dysponuje bowiem dość wysokimi dochodami, ale sam siebie określa jako „wciąż na dorobku”. Gospodarstwa z tej grupy są więc wyczulone na promocje i aktywnie ich poszukują. Szukają nowości, zwłaszcza gdy te są wspierane reklamami. Ponadto wykazują otwartość na zakupy dla swoich dzieci produktów, które w obrębie danej kategorii komunikują, że są zdrowsze niż pozostałe.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Patka333 1 miesiąc temu

    Moim zdaniem coś w tym jest jak się patrzy po koszach to więcej warzyw i owoców ludzie kupują. Ja na przykład przestałam kupować gazowane napoje i tylko cisowiankę mineralną piję. zauważyłam że mniej mi się odpija a nie tak jak po gazowanym i brzucha mi nie wzdyma więc jakaś poprawa jest

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony