REKLAMATZMO - Bella - Baner Główny (28.05- 11.06.2020)

(fot. materiały prasowe, Biedronka/zdjęcie ilustracyjne)

Epidemia COVID ‑19 nałożyła na detalistów szereg nowych obowiązków. Jednym z nich jest odkażanie sklepów, mające na celu zdezaktywowanie cząsteczek wywołującego tę chorobę wirusa SARS ‑CoV‑2, który potrafi przetrwać na różnych powierzchniach kilka dni. Pytanie tylko, jak i czym tego niewidzialnego, a dodatkowo wciąż jeszcze mało poznanego wroga skutecznie unicestwić.

REKLAMAFPP/CALPE_belka w artykulach_28.05-04.06.

Jak przyznaje Joanna Narożniak, rzecznik prasowy Mazowieckiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego, szczegółowych wytycznych w zakresie dezynfekcji placówek handlowych w obliczu obecnego zagrożenia jest niewiele. Mimo to istnieją zalecenia i wskazówki, których warto trzymać się, odkażając sklepy we własnym zakresie, jak również zlecając tego typu usługi zewnętrznym firmom.

Czym dezynfekować?

Jednym z nielicznych dokumentów regulujących kwestię odkażania pomieszczeń i przestrzeni publicznych innych niż należące do opieki zdrowotnej, w których może potencjalnie występować wirus SARS-CoV-2 wywołujący chorobę COVID-19, jest raport techniczny Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) z 18 lutego 2020 roku. W tym raporcie, zatytułowanym „Interim guidance for environmental cleaning in non-healthcare facilities exposed to SARS-CoV-2”, wskazano, że podstawowymi środkami stosowanymi w celu zwalczania wirusa SARS-CoV-2 w obiektach takich jak np. biura, środki transportu czy szkoły, a więc także sklepy i bazary, powinny być: aminy IV-rzędowe, etanol, podchloryn sodu, izopropanol, aldehyd glutarowy i chlorek sodu. Najpopularniejszymi i powszechnie dostępnymi spośród nich są podchloryn sodu (zawarty m.in. w domowych wybielaczach) oraz etanol (inaczej alkohol etylowy). Zalecenia ECDC mówią, żeby pierwszy stosować w stężeniu 0,1%, a drugi w stężeniu 70%, przy czym w obu przypadkach wskazane jest uprzednie oczyszczenie powierzchni neutralnym detergentem. Eksperci przestrzegają jednocześnie, że podchloryn sodu może niektóre powierzchnie uszkadzać.

Jak podkreśla Joanna Narożniak, szczegółowe informacje na temat składu oraz zasad używania preparatów do dezynfekcji znajdują się w karcie charakterystyki danego produktu i detaliści powinni się z nią zapoznać. Anna Majoch, prezes Grupy Aristo, która od 25 lat świadczy usługi w zakresie usuwania zagrożeń biologicznych, w tym dezynfekcji, mówi, że zapoznanie się z kartą charakterystyki produktu jest wskazane nawet wtedy, kiedy korzysta się w tym zakresie z usług zewnętrznej firmy. – Podmioty zajmujące się dezynfekcja wyrastają w ostatnim czasie jak grzyby po deszczu, a jakość świadczonych przez nie usług i stosowanych preparatów często pozostawia wiele do życzenia – przestrzega Majoch i dodaje, że należy zwrócić uwagę na to, czy środek, który taką firma stosuje, zawiera odpowiednie stężenie substancji uznanych przez ECDC za skuteczne przeciwko SARS-CoV-2, czy jest on dopuszczony do kontaktu z żywnością, czy wymaga spłukiwania oraz czy nie uszkadza odkażanych powierzchni, np. nie powoduje przebarwień.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony