REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BANER GŁÓWNY (GRUDZIEŃ 2019)
Polska kuchnia - znana, a w całkiem nowej, zaskakującej odsłonie - to główne przesłanie akcji Polski Tydzień Kulinarny

Polska kuchnia - znana, a w całkiem nowej, zaskakującej odsłonie - to główne przesłanie akcji Polski Tydzień Kulinarny (Fot.materiały prasowe)

Z inicjatywy firmy Makro Polska, która rozwija program Polskie Skarby Kulinarne, w listopadzie wybrane restauracje z całej Polski oferowały wyjątkowe dania w kolorze polskiej flagi. Była to druga edycja akcji Tydzień Kuchni Polskiej organizowanej przez hurtownika.

REKLAMAATLANTA POLAND - BAKAL - ŚWIĘTA - BELKA W ARTYKUŁACH (09-24.12.2019)

W tym roku Polski Tydzień Kulinarny odbywał się w dniach 11-17 listopada w wybranych restauracjach na terenie całego kraju, m.in. w Warszawie, Krakowie, Zakopanem i na Podhalu, Trójmieście i na Pomorzu oraz we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Był elementem programu Polskie Skarby Kulinarne, który ma na celu zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. 

Rozwijany przez Makro Polska projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.

W kartach dań restauracji, które przystąpiły do tegorocznej edycji Polskiego Tygodnia Kulinarnego pojawiły się zinterpretowane na nowo, zapomniane już receptury, a każdy przepis został poddany nowej, kulinarnej przemianie, z wykorzystaniem regionalnych składników. 

Sieć przy współpracy z Cezarym Powałą i Michałem Grzywaczem, szefami kuchni w hali nr 1 w Warszawie, przygotowała również zbiór przepisów na biało-czerwone dania. Wśród nich znalazły się m.in. befsztyk tatarski z cebulką perłową, piklami i jabłkiem, zupa krem z pomidorów i buraków, łosoś z burakiem, selerem i Szarą Renetą czy sernik z mascarpone, białą czekoladą i owocami. Receptury dostępne są do pobrania na stronie www.polskieskarby.pl.

Konsumenci mogli oddać głos na najlepszą restaurację biorącą udział w szlaku, oceniając smak dania, obsługę, atmosferę itp. Na zwycięzców czeka tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.


 

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony