REKLAMAPRIM - KABANOS - BANER GŁÓWNY - (05.07 - 03.10.2019)
Bezpośrednim wyzwaniem jest obalenie mitu, że technologia jest wrogiem naturalnej, obfitej, odżywczej i niedrogiej żywności

Bezpośrednim wyzwaniem jest obalenie mitu, że technologia jest wrogiem naturalnej, obfitej, odżywczej i niedrogiej żywności (fot. Łukasz Rawa, wiadomoscihandlowe.pl)

Przy dostępnych zasobach i kurczeniu się gruntów ornych rolnicy stoją w obliczu dylematu – w jaki sposób mogą wyżywić rosnącą i zurbanizowaną ludność bez dalszego niszczenia planety? Kluczem do rozwiązania tego problemu mogą okazać się nowe technologie.

REKLAMAKAiN - belka w artykułach (sierpień-wrzesień 2019)

Z najnowszego raportu UBS wynika, że do 2050 r. rolnicy będą musieli wyprodukować o 50–60 proc. więcej żywności z powodu rosnącej liczby ludności i zwiększających się dochodów. Jak zmniejszyć zużycie zasobów, zwiększyć plony i poprawić odporność upraw? 

Zdaniem ekspertów odpowiedzią mogą być: rolnictwo pionowe, żywność hodowana w laboratorium i akwakultura alg oraz elementy czwartej rewolucji przemysłowej, czyli duże zbiory danych, Internet przedmiotów i sztuczna inteligencja.

„Bezpośrednim wyzwaniem jest obalenie mitu, że technologia jest wrogiem naturalnej, obfitej, odżywczej i niedrogiej żywności” – czytamy w raporcie.

Analitycy zwracają uwagę, że motorem zmian na ryku rolno-spożywczym są w znacznym stopniu zmieniające się wymagania konsumentów, w tym szczególnie gwałtowny rozwój klasy średniej. Wiąże się z nim wzrost wymagań konsumentów odnośnie przejrzystych zasad prowadzenia biznesu, jak i oczekiwanie od rynku alternatywnych środków odżywczych.

Duży wpływ na sektor spożywczy mają też zmiany klimatyczne. Branża jest niezwykle wrażliwa na zmiany temperatur i dostępności wody. Zmiany klimatyczne pogłębiają wszelkie problemy, gdyż przede wszystkim osłabiają odporność roślin uprawnych.

Jednak postęp technologiczny i jego rozpowszechnienie w różnych branżach stopniowo wprowadza nową falę innowacji związanych z produkcją żywności – w ocenie ekspertów UBS edycja genów, białko pochodzenia roślinnego, druk 3D żywności i spersonalizowane odżywianie mogą sprawić, że żywność stanie się znacznie zdrowsza, a jej produkcja bardziej zrównoważona.

„Rolnictwo pionowe, żywność hodowana w laboratorium i akwakultura alg oraz elementy czwartej rewolucji przemysłowej (duże zbiory danych, Internet przedmiotów, sztuczna inteligencja) mogą zmniejszyć zużycie zasobów, zwiększyć plony i poprawić odporność upraw” – czytamy w raporcie.

„Blockchain, czyli technologia rejestrów rozproszonych, aplikacje służące dostarczaniu żywności, Internet przedmiotów, biologiczne tworzywa sztuczne mogą zmniejszyć stopień marnotrawstwa żywności, poprawić pochodzenie, ograniczyć ryzyko oszustw i zwiększyć poziom identyfikowalności” – czytamy dalej.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony