REKLAMAMLEKOVITA - DarPro 2020 - Baner Główny (kwiecień 2020)
Sebastian Sadowski-Romanov, prezes firmy Itro

Sebastian Sadowski-Romanov, prezes firmy Itro (fot. mat. pras.)

Branża spożywcza to sektor gospodarki, który może najbardziej skorzystać na kryzysie związanym z epidemią koronawirusa – mówi serwisowi wiadomoscihandlowe.pl Sebastian Sadowski-Romanov, prezes firmy Itro.

REKLAMA

Ekspert zwraca uwagę, że wiele firm produkujących żywność notuje w ostatnich dniach rekordową sprzedaż. To rezultat m.in. plotek o zamykaniu sklepów, kwarantannie i ogólnej atmosfery niepokoju. – Ludzie wykupują masowo żywność, bo robią zapasy. Często nabywają takie produkty, których nie są w stanie zbyt długo przechowywać, a internet zapełniły firmy z bójek o papier toaletowy. Jak widać nie każda firma traci na obecnej sytuacji. Są sektory gospodarki, które korzystają na wzmożonej koniunkturze, i nie chodzi tu tylko o producentów masek ochronnych i płynów do dezynfekcji – komentuje Sebastian Sadowski-Romanov.

– Właśnie do takich branż możemy zaliczyć branżę spożywczą. Najwięcej zyskują producenci wyrobów o wydłużonych terminach przydatności do spożycia. Oczywiście taka sytuacja nie będzie trwać długo. Za chwilę ludzie się uspokoją, ponieważ zauważą, że półki sklepów są ciągle pełne i nie ma potrzeby robienia zapasów – prognozuje.

Zdaniem prezesa firmy Itro, z dużym prawdopodobieństwem można zakładać, że właśnie producenci żywności wyjdą obronną ręką z kryzysu i będą gotowi do dalszej ekspansji na rynkach zagranicznych. - Będą mieli do tego doskonałe warunki, związane z osłabioną złotówką i łatwiejszym dostępem do pracowników. To może być dla tych firm duża szansa do rozwoju swoich wpływów, zarówno na rynku lokalnym, jak i na rynkach zagranicznych – uważa Sadowski-Romanov.

Eksport polskiej żywności w zeszłym roku przekroczył 31 mld euro. – To właśnie branża spożywcza wyjdzie z kryzysu silniejsza, bo producenci samochodów zamykają swoje fabryki, jachty i meble też nie będą stanowić towarów pierwszej potrzeby, a ludzie jednak ciągle muszą jeść – podsumowuje prezes firmy Itro.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 3

  • 3
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMARetail FMCG Congress - Half Page - marzec-kwiecień 2020
do góry strony