10 grudnia 2019
Sieć Lidl Polska otworzy w czwartek, 12 grudnia trzy nowe sklepy – dwa w województwie wielkopolskim – w Poznaniu i Koziegłowach oraz trzeci – w Węgorzewie....
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Dokument został...
9 grudnia 2019
W czwartek 5 grudnia br. została otwarta restauracja McDonald’s w Pawlikach w województwie warmińsko-mazurskim. Nowy lokal mieści się przy MOP Pawliki przy drodze...
6 grudnia 2019
5 grudnia 2019
24 listopada 2019
Choć do Black Friday został jeszcze prawie tydzień już teraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta pokazuje, że tego dnia na konsumentów może czekać wiele przykrych...
21 listopada 2019
20 listopada 2019
19 listopada 2019
Co trzeci przedsiębiorca, prowadzący sprzedaż detaliczną, zainstalował terminal płatniczy w ramach programu Polska Bezgotówkowa. Wciąż jednak są miejsca, gdzie można...
2 grudnia 2019
28 listopada 2019
W najbliższych miesiącach ubędzie firm, które będą zwiększać zatrudnienie, za to zdecydowana większość przedsiębiorstw oczekuje wyższych obrotów i...
PRZEMYSŁ I PRODUCENCI
Pozostałe
inne
Produkty świeże i żywność Bio/Eko
30 listopada 2019, 08:20
Łukasz Rawa
Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska (fot. Credit Agricole Bank Polska)
Spożycie żywności organicznej w Polsce jest o wiele niższe w porównaniu do zamożnych krajów Europy Zachodniej niż wynikałoby to z różnic w dochodach. Innymi słowy przy obecnym poziomie dochodów polskiego społeczeństwa potencjał rynku nie jest w pełni wykorzystany – mówi serwisowi wiadomościhandlowe.pl Jakub Olipra, ekonomista w Departamencie Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska.
Zgodnie z raportem The World of Organic Agriculture z 2019 r. opublikowanym przez Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) wydatki na żywność organiczną w Polsce stanowią ok. 0,5 proc. wydatków na żywność ogółem.
Jak wskazuje Jakub Olipra, udział tych wydatków wśród zamożnych krajów UE jest wyraźnie większy. Najwyższe wartości przyjmuje on w Danii (9,0 proc.), Austrii (8,2 proc.), Szwecji (7,2 proc.), w Luksemburgu (6,3 proc.) oraz w Niemczech (5,0 proc.).
- W kolejnych latach wraz ze zwiększającą się zamożnością polskiego społeczeństwa można oczekiwać wysokiej dynamiki wzrostu tego segmentu rynku. Warto jednak zwrócić uwagę, że nawet w zamożnych krajach UE udział żywności organicznej w wydatkach na żywność ogółem nie przekracza 10 proc. Pozwala to wyznaczyć pewne odległe ramy dla rozwoju tego rynku w Polsce – komentuje ekonomista w Departamencie Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole Bank Polska.
Sieć Carrefour poinformowała, że 14 listopada zaprezentuje nowy koncept sklepu. Chodzi o format
Ponad 2/3 Polaków deklaruje, iż jest gotowych zapłacić więcej za rodzimą żywność
Poleć innym
Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.
zdjęć: 9
zdjęć: 79
29 listopada 2019
zdjęć: 6
zdjęć: 112
26 listopada 2019
22 października 2019
28 września 2019
19 września 2019
Na portalu wiadomoscihandlowe.pl używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.