REKLAMAKongres Rynku FMCG 2019 - Baner Główny (maj 2019)
Emil Dzianok, dyrektor handlowy Jawo

Emil Dzianok, dyrektor handlowy Jawo (fot. mat. pras.)

Koszt inwestycji związanych z uruchomieniem produkcji wyrobów bez glutenu to kwota rzędu ok. 12 milionów złotych, częściowo współfinansowana przez środki z funduszy Unii Europejskiej – wskazuje w rozmowie z serwisem wiadomoscihandlowe.pl Emil Dzianok, dyrektor handlowy Jawo.

REKLAMAKongres Rynku FMCG - Belka w artykułach (kwiecień - maj 2019)

Czemu zdecydowali się Państwo na inwestycję w linię produktów bezglutenowych?

Uruchomienie nowej hali produkcyjnej i rozpoczęcie w niej produkcji bezglutenowej to nasz kolejny krok w poszerzaniu oferty i dotarciu do szerszej grupy odbiorców. Mowa tu o osobach chorych na celiakię i nietolerujących glutenu, ale też o alergikach i osobach, które pod wpływem obecnych trendów odrzucają w diecie gluten. Do tej pory nie mieliśmy dla nich żadnej oferty. 

Z czym wiązała się ta inwestycja?

Przede wszystkim z wybudowaniem nowej hali o powierzchni 1000 mkw., którą w znacznej mierze wyposażyliśmy w nowe maszyny, m.in. specjalne filtry zabezpieczające halę przed dostaniem się glutenu z zewnątrz oraz śluzę powietrzną - air shower, która z kolei ogranicza możliwość skażenia krzyżowego podczas przemieszczania się pracowników wewnątrz zakładu. Hala ma też wydzielone osobne miejsca do składowania surowców używanych przy produkcji bezglutenowej oraz osobną kadrę wyszkolonych pracowników, która pracuje na linii bezglutenowej. Koszt inwestycji to kwota rzędu ok. 12 milionów złotych, częściowo współfinansowana przez środki z funduszy Unii Europejskiej.

Czy na rynku gotowych dań mącznych jest duża konkurencja w obszarze produktów bezglutenowych?

Z tego co mi wiadomo, to w naszej kategorii jesteśmy pierwszymi którzy mają ofertę bezglutenową. Przy czym wiarygodność naszych produktów nie bazuje tylko na naszej deklaracji, że są to produkty bezglutenowe, ale są one przede wszystkim certyfikowane przez niezależną instytucję, czyli Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jest to jedyna organizacja w Polsce, która audytuje producentów na standard AOECS i ma prawo przyznawania produktom międzynarodowego znaku „Przekreślonego kłosa”. A licencjonowany znak, który posiadają nasze produkty to regularna kontrola na zawartość glutenu, audytowany zakład produkcyjny, to też bezpieczeństwo dla konsumentów.

Jaki procent Państwa portfolio stanowią wyroby bezglutenowe?

W ofercie produktów detalicznych Jawo mamy 35 produktów, w tej chwili na rynku jest 5 produktów bezglutenowych. Za chwilę pojawi się w sklepach szósty produkt bezglutenowy. Myślimy oczywiście o dalszym rozwoju linii bezglutenowej, ale na razie trudno mi określić w jakim tempie będzie się ten projekt rozwijał. Mamy wiele sygnałów z rynku, że gotowe produkty typu kluski, pyzy, były bardzo oczekiwane przez konsumentów zmagających się z celiakią i zostały bardzo ciepło przez nich przyjęte. Wiemy już też jakie są oczekiwania naszych nowych klientów, jeśli chodzi o rodzaj kolejnych produktów bezglutenowych. Postaramy się krok po kroku te życzenia spełniać.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 63

  • 61
    BARDZO PRZYDATNY
  • 1
    PRZYDATNY
  • 1
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (14)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~mira 14 9 dni temu

    Ja akurat widzę produkty bg w wielu sklepach, również w mniejszych miastach i nie sieciówkach, w których często to jedyna opcja na ciepłe danie bg. Podczas wyjazdów nieocenione i nie możemy się doczekać kolejnych produktów. Brawo za taki ruch!

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Nie jem chińszczyzny 13 10 dni temuocena: 100% 

    oj piszcie pracownicy bo szef każe. zeby skomlac przed biedą? poki nie skumali sie z chinolami byli super firmą- teraz jedna z wielu, słabe bo juz nie nie nasze tylko jak morliny żółte i tyle.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Hania 12 10 dni temu

    I ja dziękuję. Może jakieś naleśniki?

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Olo23 11 10 dni temu

    Dobrze, że są takie firmy jak ta.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Kama 10 10 dni temuocena: 100% 

    Dziękujemy Jawo za ukłon w stronę osób chorych na celiakię. Wasze produkty uwielbiamy ale w naszej okolicy są tylko w Intermarche i to nie zawsze i nie wszystkie.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Anna m 9 10 dni temu

    Bardzo smaczne kartacze i kluski. A do tego normalna cena! Brawo

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~10 8 10 dni temu

    Dziękuję firmie JAWO. Tak bardzo mi brakowało takich właśnie produktów. Brawo za pomysł, inwestycję, dobrze by było żeby produkty trafiły też do Biedronki i Dino. Jak na razie kupowałam w Lewiatanie i Żabce. Pierogi z serem, to moje marzenie.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~BasiaF 7 10 dni temu

    Pyzy i kartacze pyszne. Dostepnosc niestety slaba. Ale jade na drugi koniec miasta z torba na mrozonki zeby zrobic dzieciom radoche ;) Tak, pierogi to bylby strzal w 10.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Calineczka 6 10 dni temu

    Niestety jest tak mało Waszych produktów bezglutenowych w sklepach że trzeba szukać daleko i pytać sprzedawców czy łaskawie zamówią. Dla mnie to jest porażka. Szkoda że nie można Was spotkach w marketach typu Dino, Biedronka, Netto, Polo itp.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~GosiaC 5 10 dni temu

    Brawo. Super produkty, smaczne i bezpieczne dla celiaków, a dodatkowo w dobrej cenie. Czekamy na pierogi ;)

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Mama celiaka 4 10 dni temuocena: 100% 

    Szczerze pisząc to bardzo byśmy chcieli aby Wasze produkty były dostępne np. w Netto czy Biedronce i aby ceny nie odbiegały tak mocno od cen kartaczy czy pierogów dla osób zdrowych. Synek Kartacze firmy Jawo zjada ze smakiem, niestety póki co ciężko gdziekolwiek je dorwać :(

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Celiak 3 10 dni temuocena: 0% 

    Celiaków ,klientów nie powinno obchodzić ile zainwestowane ważne ze będą produkty.bg .wszystko i tak jest drogie ,a my musimy kupić .Czekamy na nowości.:)

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~zelm 2 10 dni temuocena: 100% 

    Warto byłoby mieć różnorodne produkty pod kątem dodatkowych nietolerancji: coś bez jaj, coś bez mleka, soi..

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Bezglut 1 10 dni temuocena: 100% 

    Brawo. Oby jak najwięcej takich firm

    oceń komentarz
do góry strony