REKLAMAKORAL - Bracia Koral - Rożek - Baner Główny (06-10.04.2020)

HANDEL I DYSTRYBUCJA

Pomysł na sklep

 

25 marca 2020, 20:01

(fot. archiwum WH/zdjęcie ilustracyjne)

Strona 2 z 4
REKLAMAPPH 2020 - PROMOCJA 25% - Belka w artykułach (kwiecień - maj 2020)

2. Higiena kaszlu i oddychania:
- Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
- Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.

3. Zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością:

Osoby pracujące przy dostawie i sprzedaży żywności na targowiskach, bazarach – na straganach, w sklepikach, stoiskach etc. - powinny zweryfikować wprowadzone dobre praktyki higieniczne, tak aby:
- zaktualizować je, jeśli jest to uzasadnione,
- przypomnieć sprzedawcom i pracownikom wdrożone wymagania higieniczne
- rygorystycznie je stosować,
- zapewnić właściwe warunki przechowywania produktów – etykiety produktów zawierają wskazówki w jakiej temperaturze należy je przechowywać, co ma kluczowe znaczenie w przypadku żywności nietrwałej mikrobiologicznie jak np. produkty i wyroby mięsne, mleko, jogurty i inne produkty mleczne, sałatki, kiełki, soki jednodniowe etc.);
- weryfikować terminy przydatności do spożycia, ma to szczególne znaczenie w przypadku ww. produktów nietrwałych mikrobiologicznie. Nie wolno oferować (np. przy kasie, na ladzie), bez zapewnienia warunków chłodniczych produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, które powinny być przechowywane w lodówce.
- zapobieganie zakażeniom krzyżowym i niewłaściwym praktykom:

Przykłady
- jaja nie powinny być przekładane do innych opakowań, niż te w których zostały dostarczone, po kontakcie dłonie-jaja należy umyć lub zdezynfekować ręce;
- nie należy kłaść produktów tj. ser, wędliny, mięso etc. bezpośrednio na wadze,
- surowe mięso i jaja są potencjalnym źródłem zanieczyszczeń mikrobiologicznych, należy zapobiegać ich kontaktowi z żywnością przeznaczoną do bezpośredniego spożycia (np. ser, wędliny). Jest ona spożywana bezpośrednio, bez obróbki cieplnej, a więc zanieczyszczenie mikrobiologiczne może być realnym zagrożeniem dla konsumenta;
- stosowanie rękawiczek jednorazowych w sposób higieniczny, gdyż stosowane niewłaściwe mogą być nośnikiem groźnych bakterii – np. dotykanie mięsa w rękawiczce jednorazowego użytku, którą następnie pobieramy pieniądze a potem nakładamy na wagę wędlinę powoduje, że bakterie występujące na mięsie i na pieniądzach zostaną przeniesione na wędlinę, podobnie jak w przypadku nie umytych rąk.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 44

  • 34
    BARDZO PRZYDATNY
  • 2
    PRZYDATNY
  • 6
    OBOJĘTNY
  • 2
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (4)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Ann 4 14 dni temu

    W małych miejscowościach zamyka się bazarki i tym samym odbiera się rolnikom sprzedaż swoich towarów. Nikt o nich nie pomyślał że Ci ludzie też potrzebują pieniędzy by przeżyć. Molochy sprzedają zagraniczne warzywa pod Polskimi znakami,oszustwo klientów kosztem Polskich rolników.Czemu nikt o nich nie myśli, nie pomaga by mogli sprzedać swoje produkty

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Bebik 3 14 dni temu

    W Grecji Bazary i targowiska pracują 3 razy w tygodniu a u nas Pozamykane jest to lepsze chyba rozwiązanie mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców na Powietrzu gdzie Towary podaje Sprzedający a aniżeli wymacany przez masę ludzi w MARKECIE.

    oceń komentarz
  • ~Askim38 2 14 dni temu

    Jak Kuba Bogu tak bóg Kubie.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Babcia 64 1 14 dni temu

    A co zrobić z klientami którzy macają towar bez opamiętania? Dziś wczoraj widziałam paniusie macające bułeczki bez rękawiczek w Tesco. Zwrócona grzecznie uwaga wywołuje wściekłość i agresję. Ratunku!!. To ludzie ludziom gotują emidemię.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMARetail FMCG Congress - Half Page - marzec-kwiecień 2020
do góry strony