REKLAMAPRIM (KABANOS) - GRILL - Baner Główny (29.04-31.07.2020)

HANDEL I DYSTRYBUCJA

Pomysł na sklep

 

25 marca 2020, 20:01

(fot. archiwum WH/zdjęcie ilustracyjne)

Strona 3 z 4
REKLAMAWH Market NETTO_belka w artykulach_lipiec-sierpień 2020

- Produkty spożywcze muszą być identyfikowalne, mieć określony termin przydatności do spożycia/datę minimalnej trwałości. Nie wolno handlować żywnością niewiadomego pochodzenia, z nielegalnych źródeł – to nielegalne i niebezpieczne! (poza wysokim ryzykiem dotyczącym potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych dla konsumenta istotne jest również ryzyko rozprzestrzeniania się ASF poprzez obrót nielegalną dziczyzną i produktami wieprzowymi);
- przestrzegać obowiązku odsunięcia od pracy z żywnością w przypadku złego staniu zdrowia – nie tylko objawów koronawirusa, ale również wszelkich innych objawów ze strony układu pokarmowego, oddechowego, chorobowych zmian skórnych i innych chorób zakaźnych;
- wzmóc nadzór nad przestrzeganiem zasad higieny, potencjalnie zapobiegającym rozprzestrzenianiu się wirusa, w szczególności:

a) w sklepikach i sklepach oraz budkach na bazarach/targowiskach:
- zintensyfikować procesy mycia i dezynfekcji – podłóg, lad, używanego sprzętu sklepach, koszyków sklepowych, kas, taśm przy kasach, poręczy, uchwytów, terminali płatniczych etc.;
- ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów;
- Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych pieczywa – wskazane jest podawanie i pakowanie przez sprzedającego produkty tj. pieczywo, wyroby cukiernicze, bułki, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;

b) na straganach i stoiskach np. z owocami i warzywami:
- podawać i pakować produkty przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
- dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.

4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe tj.: gorączka, kaszel, duszność.

Nie dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają objawy zakażenia dróg oddechowych, nawet łagodny kaszel albo gorączkę.
W przypadku nieprzestrzegania tych zasad nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi.

5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).

Dotyczy to zarówno osób w sklepikach i sklepach jak również na terenie całego targowiska, gdzie nie powinno się znajdować zbyt wiele osób.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 44

  • 34
    BARDZO PRZYDATNY
  • 2
    PRZYDATNY
  • 6
    OBOJĘTNY
  • 2
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (4)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Ann 4 3 miesiące temu

    W małych miejscowościach zamyka się bazarki i tym samym odbiera się rolnikom sprzedaż swoich towarów. Nikt o nich nie pomyślał że Ci ludzie też potrzebują pieniędzy by przeżyć. Molochy sprzedają zagraniczne warzywa pod Polskimi znakami,oszustwo klientów kosztem Polskich rolników.Czemu nikt o nich nie myśli, nie pomaga by mogli sprzedać swoje produkty

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Bebik 3 3 miesiące temu

    W Grecji Bazary i targowiska pracują 3 razy w tygodniu a u nas Pozamykane jest to lepsze chyba rozwiązanie mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców na Powietrzu gdzie Towary podaje Sprzedający a aniżeli wymacany przez masę ludzi w MARKECIE.

    oceń komentarz
  • ~Askim38 2 3 miesiące temu

    Jak Kuba Bogu tak bóg Kubie.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Babcia 64 1 3 miesiące temu

    A co zrobić z klientami którzy macają towar bez opamiętania? Dziś wczoraj widziałam paniusie macające bułeczki bez rękawiczek w Tesco. Zwrócona grzecznie uwaga wywołuje wściekłość i agresję. Ratunku!!. To ludzie ludziom gotują emidemię.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony