REKLAMAMLEKOVITA - Baner główny - WPC (sierpień-wrzesień 2018)
Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero

Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero (Fot. materiały prasowe)

Sieć Green Caffè Nero ruszyła z kampanią promującą serwowane w swoich lokalach jedzenie. Kanapki i ciasta robi od podstaw należąca do operatora spółka Muffia Bakery, korzystając z produktów pochodzących od wyselekcjonowanych dostawców. Operator podkreśla, że to odróżnia Green Caffè Nero od innych sieciowych kawiarni.

REKLAMAFBK 2018 - belka w artykułach - (sierpień-wrzesień 2018)

Większość kawiarni kładzie nacisk na jakość serwowanej w ich lokalach kawy, ale prowadzące blisko 60 lokali Green Caffè Nero idzie o krok dalej. Do operatora należy spółka Muffia Bakery, która pełni funkcję piekarni i kuchni dostarczającej kanapki i ciasta do Green Caffè Nero. Jedzenie jest przygotowywane ręcznie, w oparciu o składniki pochodzące od sprawdzonych dostawców.

Termin przydatności: 4 godziny

– Nigdy nie użylibyśmy w naszej kuchni produktów, których nie chcielibyśmy podać własnej rodzinie czy zjeść samemu. Klienci cenią sobie to, że nasze kawiarnie to nie tylko znakomita kawa, ale również smaczne, świeże i domowo wyglądające jedzenie. Jako jedyni wśród podobnych firm produkujemy jedzenie od podstaw – deklaruje Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.
Wojciech Klimczak, szef kuchni Green Caffè Nero zapewnia, że w jedzeniu nie są stosowane sztuczne konserwanty, polepszacze, stabilizatory i wzmacniacze smaku. – Dlatego nasze kanapki mają maksymalnie 4-godzinny termin przydatności do spożycia. Ponieważ cieszą się dużym powodzeniem,  praktycznie wszystkie je sprzedajemy – zapewnia Klimczak.

Codziennie świeże dostawy

Do Muffii na bieżąco są dostarczane sery, warzywa, wędliny oraz mięsa. To wszystko jest na miejscu marynowane, przyprawiane, gotowane, krojone i pakowane. Tak powstają składniki serwowanych w lokalach Green Caffè Nero kanapek. Następnie gotowe półprodukty trafiają do kawiarni, gdzie bariści na bieżąco przygotowują z nich bagietki, ciabatty, podpłomyki i focaccie.
Przedstawiciele Green Caffè Nero opisują, że w kuchni i piekarni praca jest zmianowa. Pierwsze przygotowania rozpoczynają się o 1 w nocy – wtedy mieszane są składniki do wypieku ciast oraz tart słonych. Dostawy składników do kanapek oraz słone dania wyjeżdżają około 5 rano, tak aby dotrzeć
do kawiarni przed otwarciem. Około godziny 8 dociera do kawiarni druga dostawa ciast i ciasteczek. – Dostawy jedzenia do kawiarni odbywają się codziennie – siedem dni w tygodniu, dwa razy dziennie – podsumowuje Adam Ringer.

Cheddar z Anglii

Firma podaje, że cheddar w kanapkach serwowanych w Green Caffè Nero jest ręcznie wyrabiany przez zakład produkcji serów rodziny Alvis oddalony od miasta Cheddar w Anglii o niecałe 10 km. Ser jest produkowany według tej samej receptury od 1952 roku. Mięsa i wędliny pochodzą od niewielkich, rodzinnych firm. Mięso indycze z wolnego chowu, przygotowywane jest metodą sous-vide, czyli pakowane do szczelnych, zamkniętych próżniowo torebek, a następnie wolno gotowane w niskiej temperaturze. Bagietki to tylko te na francuskim zakwasie Levain. Natomiast tuńczyk to nie genetycznie modyfikowana ryba, a tuńczyk z certyfikatem niezależnej, międzynarodowej organizacji MSC (Marine Stewardship Council).

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony