REKLAMAJACOBS - PRIMA - Baner Główny (październik 2019)
Honorata Jarocka, senior food and drink analyst w firmie Mintel

Honorata Jarocka, senior food and drink analyst w firmie Mintel (fot. archiwum)

Globalna kategoria produktów mięsnych pozostaje pod wpływem kilku trendów z naciskiem na jakość, przejrzystość, wysoki dobrostan zwierząt hodowlanych oraz ideę zrównoważonego rozwoju.

REKLAMATOTA - belka w artykule (17-27.10.2019)

Produceni wyrobów mięsnych stawiają na innowacyjność z uwagi nie tylko na przybierającą na sile konkurencję we własnej kategorii, ale także rosnącą różnorodność zamienników mięsa. Substytuty mają na celu zdobycie uwagi konsumentów stosujących dietę roślinną, ale także konsumentów poszukujących różnorodności w diecie i fleksitarian, czyli osób świadomie ograniczających ilość spożywanego mięsa.

Liderzy innowacji

Według danych firmy Mintel w 2018 roku na czele rankingu najbardziej aktywnych krajów pod kątem nowych wdrożeń w kategorii produktów mięsnych stały Stany Zjednoczone. Na kolejnych pozycjach znalazły się Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Kanada. Najczęściej stosowanymi oświadczeniami produktowymi były te mówiące o braku lub zmniejszonej ilości alergenów (głównie pozycjonowanie bezglutenowe) oraz o braku postrzeganych jako sztuczne dodatków czy konserwantów.

Warto spojrzeć na rozwiązania hybrydowe ze zmniejszoną zawartością mięsa, takie wyroby zawierają też składniki roślinne, takie jak warzywa/warzywa strączkowe czy kasze. Jest to ciekawy koncept skierowany przede wszystkim do fleksitarian i osób otwartych na nowe doświadczenia smakowe i profile odżywcze.

Przykładem takiego rozwiązania są kiełbaski Debbie & Andrew’s Flexilicious Super Sausages z Wielkiej Brytanii oraz linia produktowa z rodzimego rynku: Kiełbasa & Ziarno firmy JBB Bałdyga. Analizując dane konsumenckie firmy Mintel, zauważyłam, że zainteresowanie konsumentów takimi wyrobami mięsno-warzywnymi jest wysokie, osiągając poziom bliski 50% we Włoszech, w Hiszpanii i Polsce.

Wybory etyczne

Konsumenci produktów mięsnych coraz bardziej zwracają uwagę na aspekt etyczny. Na przykład w Stanach Zjednoczonych niemal jedna trzecia konsumentów drobiu uważa, że warto zapłacić więcej za drób hodowany w sposób humanitarny. W odpowiedzi rośnie częstotliwość wykorzystywania takich oświadczeń jak „zrównoważone środowisko życia” czy „bez hormonów”. 

Przewiduje się także, że będzie rosło znaczenie pozycjonowania „bez antybiotyków”. Baza Mintel GNPD (Global New Products Database) wskazuje, że w ciągu trzech lat (do grudnia 2018 roku) odnotowano wzrost o 117% w odniesieniu do liczby globalnych nowości produktowych opisywanych jako wyroby „bez antybiotyków”. 
Dużą rolę w propagowaniu treści etycznych odgrywają media społecznościowe. Jednocześnie stanowią one coraz bardziej popularny kanał dla marek, które chcą pochwalić się swoimi w pełni przejrzystymi praktykami ukierunkowanymi na dobrobyt zwierząt hodowlanych. Jest to również istotny temat dla rynku polskiego, gdzie prawie siedmiu na dziesięciu respondentów deklaruje, że wysoki dobrostan zwierząt jest dla nich czymś ważnym podczas kupowania wyrobów mięsnych.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony