REKLAMAROS-SWEET - MORESO - baner glówny (wrzesień 2018)
(fotografia ilustracyjna)

(fotografia ilustracyjna) (fot. Konrad Kaszuba)

Strona 2 z 2
REKLAMAFBK 2018 - belka w artykułach - (sierpień-wrzesień 2018)

Mając to wszystko na uwadze, Instytut Gospodarki Rolnej opowiada się za rozszerzeniem zawartego w dyrektywie 2005/29/WE2 z dnia 11 maja 2005 r. katalogu nieuczciwych praktyk handlowych stosowanych przez przedsiębiorców wobec konsumentów o nieuzasadnione obniżenie jakości produktu sprzedawanego w jednym lub kilku państwach członkowskich.

„Jednocześnie należy pozytywnie odnieść się do propozycji Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, w myśl której wyjątki od powyższego zakazu powinny być w pełni uzasadnione potrzebą pozyskania lokalnych składników, lokalnie dostosowanymi preferencjami smakowymi lub wysiłkami na rzecz poprawy zdrowia publicznego poprzez zmianę składu składników odżywczych. O każdym przypadku zmiany składu przedsiębiorcy powinni informować konsumentów na etykietach produktów, wraz z podaniem przyczyny, dla której nastąpiła zmiana składu.” – podsumowuje IGR i podkreśla, że realizacja powyższych postulatów przyczyni się do zwiększenia zaufania konsumentów do rolników, do samej Unii oraz będzie realnym dowodem na zasypanie podziału na „starą” i „nową” Unię.

Źródło: Instytut Gospodarki Rolnej, NIE! dla polityki „ta sama marka, ten sam produkt, różna zawartość i proporcje składników”

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 2
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~igi 1 2 miesiące temu

    Tak dla dobrego traktowania konsumentów, ale NIE dla populizmu. I co to w ogóle za instytut...? Polska ma silne rolnictwo będące bazą rozwoju potężnego przemysłu żywnościowego, który powinien mieć jak największą swobodę. Jej ograniczanie zaszkodzi także polskim rolnikom. Niech Instytut zastanowi się, jaki jest interes rolników, zamiast wygłaszać populistyczne frazesy.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony