REKLAMAKORAL - Bracia Koral - Rożek - Baner Główny (od 29.05.2020 )

PRZEMYSŁ I PRODUCENCI

Napoje i piwo

 

27 marca 2020, 11:39

Iwona Jacaszek-Pruś, dyrektor ds. korporacyjnych w Kompanii Piwowarskiej

Iwona Jacaszek-Pruś, dyrektor ds. korporacyjnych w Kompanii Piwowarskiej

– Branża piwowarska chce pomóc poprzez odbieranie piw przeterminowanych, co pozwoli gastronomii nie ponosić kosztów zakupu tego piwa. Będziemy utylizować zwrócone piwo, bo w przeciwieństwie do wyrobów spirytusowych czy wina, piwo ma określony termin przydatności do spożycia – mówi portalowi wiadomoscihandlowe.pl Iwona Jacaszek-Pruś, dyrektor ds. korporacyjnych w Kompanii Piwowarskiej.

REKLAMANutrend - MAGNESLIFE LIQUID - belka w artykułach (03-08.06.2020)

– Obecna sytuacja będzie niewątpliwie miała znaczący negatywny wpływ na naszą branżę, jak i wiele innych branż, w tym także na naszych partnerów biznesowych takich jak np. kanał Horeca. W tym momencie w związku z dynamicznymi zmianami oraz niepewnością co do dalszego rozwoju nie ma możliwości oszacowania poziomu wpływu. Wiele będzie też zależało od najbliższej przyszłości – mówi Iwona Jacaszek-Pruś, dyrektor ds. korporacyjnych w Kompanii Piwowarskiej.
 
Jej zdaniem, znacząca będzie pomoc państwa dla biznesu na wielu płaszczyznach, ponieważ niecodzienna sytuacja zdecydowanie dotknie najbardziej małe firmy. – Należy jednak pamiętać, że one najczęściej są dostawcami dużych firm, dlatego ich przyszłość w dużej mierze zależy od przyszłości firm działających na dużą skalę. Dlatego pomoc od państwa nie powinna pomijać żadnego podmiotu. Wsparcie powinno być przekrojowe jak np. czasowe odstąpienie od niektórych obciążeń fiskalnych. Państwo ma też szerokie możliwości wsparcia pośredniego dla branż najbardziej dotkniętych przez epidemię jak np. Horeca, która w obecnej sytuacji praktycznie nie może prowadzić działalności, co będzie skutkowało m.in. przeterminowaniem pewnych ilości piwa  – tłumaczy Iwona Jacaszek-Pruś.
 
I dodaje, branża piwowarska chce pomóc poprzez odbieranie piw przeterminowanych, co pozwoli gastronomii nie ponosić kosztów zakupu tego piwa. Browar będzie utylizować zwrócone piwo, bo w przeciwieństwie do wyrobów spirytusowych czy wina, piwo ma określony termin przydatności do spożycia. 

– Jednocześnie branża piwna stara się w resorcie finansów o możliwość pomniejszenia należnego podatku akcyzowego o kwotę podatku, który wcześniej już zapłaciła od piwa, które zostanie zwrócone i zniszczone. Postulujemy za tym, aby koszty operacji odbioru piwa od gastronomów nie były powiększane o akcyzę od niewypitego produktu. W innych krajach członkowskich UE, takich jak: Hiszpania, Niemcy Dania, Francja, Finlandia, Szwecja, Holandia, Wielka Brytania, Czechy, Słowacja, Węgry istnieje możliwość zwrotu akcyzy w przypadku wyrobów, które utraciły ważność, bądź popsuły się. Dlatego też zasadnym jest wprowadzenie takiej możliwości również w Polsce, tak by wspomóc jedną z najszybciej dotkniętych branż, czyli gastronomię.  Ten postulat przedstawiliśmy Ministerstwu Finansów jako realną pomoc dla przedsiębiorców z kanału gastronomicznego – mówi Iwona Jacaszek-Pruś.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
REKLAMA
do góry strony