REKLAMAROS-SWEET - Pestki dyni w czekoladzie - Baner Główny (21.08-01.09.2019)

(Pixabay.com)

Maleje zainteresowanie klientów cydrem. Spośród wszystkich alkoholi wartość rynku jabłkowego trunku pikuje. W porównaniu z ubiegłym rokiem wartość sprzedaży spadła o 23 proc. Wszystko to w czasie, kiedy Polacy piją coraz więcej.

REKLAMA

Producenci cydru jeszcze kilka lat temu zacierali ręce – nowość na polskim rynku, zwłaszcza w czasach, kiedy rząd promował polskie jabłka zbanowane przez Putina, cieszyła się ogromną popularnością. Na wiślanych bulwarach cydr cieszył się wielką popularnością i bił na głowę swojskie piwo.

W cydr zaczęli inwestować prywatni przedsiębiorcy, małe, rodzinne firmy sadownicze, ale także wielkie koncerny. Dzisiaj mogą tego żałować, bo po rynku, który eksperci szacowali na miliard złotych, pozostało tylko mgliste wspomnienie. Dziś wartość sprzedaży tego napoju to 62 mln zł i jest to kategoria, która r/r zaliczyła największy spadek wartości spośród wszystkich alkoholi – aż o 23 proc.

W 2017 roku premier Morawiecki obiecywał producentom cydru zerową akcyzę, ale z tej obietnicy się nie wywiązał. Duża butelka cydru kosztuje dziś tyle samo, co czteropak piwa, w dodatku cydru nie można reklamować. Najlepsze, wytrawne cydry, produkowane np. we Francji, powstają z kwaśnych jabłek, podczas gdy nasze polskie wyroby są zazwyczaj słodkie lub półsłodkie i niewiele różnią się między sobą w smaku. Nic więc dziwnego, że konsumenci preferujący słodkie alkohole wolą raczyć się smakowymi piwami, których na rynku mamy urodzaj. Z kolei wielbiciele wytrawnych smaków postawią na droższy cydr spoza Polski lub musujące wino, które dla odmiany z roku na rok cieszy się coraz większym powodzeniem.

Na powierzchni trzymają się rzemieślnicze minicydrownie, które sprzedają swoje wyroby lokalnie, często do sklepów z ekologicznymi produktami, restauracji i barów.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (2)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~kasiaaklientka 2 miesiąc temuocena: 100% 

    Bardzo chętnie kupię polski cydr o ile nie będzie tam tony cukru, która aż wykręca zęby. Myślę, że oprócz mnie - znajdzie się wielu amatorów wytrawnego lub półwytrawnego cydru.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Zenek 1 miesiąc temu

    W Polsce robią szajs a nie cydr. Niektóre smakują jak mydliny po praniu.

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony