REKLAMAProxi.cloud 11-25.10.2019

Brytyjska firma Label Says Ltd opracowała jadalny atrament, którym można drukować kody kreskowe bezpośrednio na żywności. Metoda ta pozwoli zaoszczędzić materiały zużywane do pakowania i oznaczania produktów spożywczych.

REKLAMA

(fot. Pexels)

Jak donoszą brytyjskie media, firma Label Says we współpracy z University of Sunderland opracowała metodę nanoszenia kodów kreskowych bezpośrednio na żywność luzem – owoce i warzywa, ryby, mięso czy pieczywo. Opatentowaną technologią interesują się brytyjscy producenci żywności.

Kody kreskowe nanoszone są jadalnym atramentem. Firma Label Says, przy pomocy studentów uniwersytetu Sunderland opracowała także aplikację wykorzystującą rozszerzoną rzeczywistość. Za jej pośrednictwem można wskanować kod telefonem, by uzyskać dostęp do pełnej informacji o produkcie – jego pochodzeniu, wartościach odżywczych, zastosowanych dodatkach, sposobie pozyskania itp. – a także informacje dodatkowe, np. przepisy gotowania potraw z danym produktem.

Komercyjne zastosowanie metody na dużą skalę może się przyczynić do ograniczenia zużycia plastiku na opakowania do żywności, a także na etykiety z kodami.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony