REKLAMAATLANTA POLAND (BAKAL - Konkurs) - Baner Główny  (czerwiec 2018)
Chociaż go nie widać – sprzedaje. Magazyn w sklepie jest mniej ważny niż półka. Ale tylko trochę mniej.
REKLAMAROS-SWEET (MORESO - ORZESZKI) - Baner Główny (24-30.06.2019

Konkurencja wymusza na dostawcach coraz lepszy serwis. Towar ma być dostarczony do sklepu na czas i ani minuty później (ani wcześniej). Efekt jest taki, że sklepowe magazyny w ostatnim czasie straciły na znaczeniu. Ale bez nich wciąż żaden sklep obejść się nie możne. Jak usprawnić pracę w tej, niewidocznej dla klienta, części sklepu?

ABC handlu

Sklepowi nie zawsze opłaca się mieć bogatą ofertę, a już na pewno nie za wszelką cenę. Wprawdzie szeroki asortyment podoba się klientom, ale winduje również koszty. Trzeba więc znaleźć złoty środek. Detalista powinien odpowiedzieć sobie na pytanie, które towary warto mieć na półkach i w jakiej ilości?

Tu z pomocą przychodzi zasada ABC. Produkty należące do najważniejszej grupy A generują 80 proc. obrotu (to m.in. mleko, cukier, chleb, jogurt, parówki, oliwa, ser konfekcjonowany, ryż); grupa B odpowiada za 15 proc. obrotów (to m.in. herbata, mąka, kefir, pasztet, kawa, flaki, piwo, majonez); natomiast grupa C robi zaledwie 5 proc. obrotów sklepu (to m.in. margaryna, batony, czekolada, przecier pomidorowy, ketchup, masło, sok jabłkowy, cukierki, ocet). Na produktach B i C sklep zarabia, zaś towary z grupy A przyciągają klientów, dlatego zawsze muszą być w sklepie, choć często są słabiej marżowane. Zasada ABC ma wpływ na ustawiane towarów w magazynie. Często produkty z grupy C trzyma się tylko na półce w sklepie, natomiast dla towarów A i B trzeba zarezerwować również miejsce na zapleczu. Jeśli znajdą się tam także wyroby z grupy C, to w najdalszym zakątku, żeby nie zabierały miejsca lepiej rotującym pozycjom. Zwłaszcza tym z grupy A, które mają najbardziej strategiczne znaczenie. Należy je więc trzymać jak najbliżej wejścia na salę sprzedaży. Taki towar powinien być także pod ręką – najlepiej na wysokości jednego metra, a nie np. na najwyższej półce.

Każdy detalista powinien jednak sam przeprowadzić w swojej placówce podział asortymentu na szybko i wolno rotujący (w zależności od warunków wynikających z otoczenia), i kierować się nim, ustawiając towar w magazynie. Dla przykładu woda w sezonie letnim jest produktem, który powinien się znaleźć jak najbliżej sali sprzedaży. Latem jest to bowiem produkt szybko rotujący, a do tego ciężki. Zgrzewki powinny być ustawione tak, żeby pracownik nie musiał się po nie „przedzierać” przez inne produkty oraz żeby nie tarasowały dostępu do pozostałych kategorii.

Po ciemku się nie opłaca

Układ magazynu powinien zapewniać wygodne stosowanie metody FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło). Jest to szczególnie ważne w przypadku towarów o krótkim terminie ważności. Idealnym rozwiązaniem – jednak spotykanym głównie w dużych halach, np. centrach logistycznych – są regały przepływowe, gdzie towary przesuwają się pod wpływem siły grawitacji. Są to jednak drogie meble. W tradycyjnym sklepie spożywczym może to być „zwykły” regał, pod warunkiem, że jego konstrukcja i lokalizacja nie utrudniają dostępu do produktów i do innych regałów.

Najwięcej staranności wymaga rozplanowanie chłodni. Jest to bowiem część magazynu, w którym powierzchnia jest najdroższa. Nie ma tu więc miejsca ani na przypadkowe towary ani nieodpowiednie meble. Regały powinny być wytworzone z odpornego na niskie temperatury materiału.

Wybór oświetlenia uzależniony jest od rodzaju magazynu. Na niewielkim zapleczu najczęściej stosowanym rozwiązaniem są tradycyjne świetlówki liniowe. Bardziej przestronne wnętrza potrzebują zróżnicowanego oświetlenia. Z pomocą przychodzą dostępne dziś na rynku energooszczędne świetlówki. Wybór rozmiarów i wariantów mocy tych produktów jest imponujący. Generalna zasada: im więcej „zakamarków” w magazynie tym więcej trzeba wydać na oświetlenie. A oszczędzać nie warto, bo w ciemnym magazynie trudno rozeznać się w zapasach, za to łatwiej o wypadek.

Chemia i żywność

Prawo nie określa jednoznacznie zasad magazynowania chemii gospodarczej w sąsiedztwie żywności. Nie ma obowiązku składowania tych produktów w osobnych pomieszczeniach, ale nie mogą być też ze sobą pomieszane. Problem w tym, że przepisy dość nieprecyzyjne. Nie znajdziemy w nich np. informacji, w jakiej odległości od siebie można trzymać produkty spożywcze i chemiczne. Za to wiadomo, że detalista ma obowiązek takiego składowania, by „wyeliminować ryzyko oddziaływania chemii na żywność”. W praktyce oznacza to tyle, że nie jest zalecane wspólne magazynowanie żywności i środków chemicznych. Sposób magazynowania produktów spożywczych musi zapewniać, że nie ulegną zanieczyszczeniu oraz że warunki składowania nie spowodują pogorszenia jakości wyrobów. Konieczne jest skuteczne rozdzielenie powierzchni magazynowych żywności i innych produktów nieżywnościowych, które nie mogą być pomieszane ze sobą. W przepisach nie ma natomiast mowy o tym, że obie grupy produktów (chemia i żywność) powinny być przechowywane w osobnych pomieszczeniach.

Hubert Wójcik

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 1
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (2)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Dostawca 2 17 dni temu

    Polska to dziki kraj, w Afryce lepsze przepisy. Ponad połowa magazynów sklepowych na końcu sklepu bez wejścia od tyłu, czyli droga dostarczania najdłuższa z możliwych do tego często bez możliwości wjechania nawet małym wózkiem (ręczne noszenie).

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~Antek 1 miesiąc temu

    a czy sklepy korzystają też z takich rzeczy jak selfstorage ?

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony