REKLAMATORK - Baner główny
Obniżanie na noc temperatury w zamrażarce to tylko pozorna oszczędność

Obniżanie na noc temperatury w zamrażarce to tylko pozorna oszczędność (Fot. Archiwum)

Właściwe przechowywanie lodów jest równie ważne, co umiejętne zachęcanie do ich zakupu. Co warto wiedzieć o działaniu zamrażarek i ich serwisowaniu? Oto odpowiedzi na najważniejsze pytania związane z eksploatacją urządzeń.

REKLAMAKONGRES FMCG - belka w artykułach

Czy przed rozpoczęciem sezonu letniego warto zrobić przegląd zamrażarki?

Tak. Podstawą są oględziny instalacji chłodniczej, czyszczenie skraplacza, sprawdzenie instalacji elektrycznej i próbny rozruch. Przegląd przed sezonem pozwoli na uniknięcie przykrych niespodzianek w trakcie najintensywniejszej pracy mebla, kiedy sprzedawca nie może sobie pozwolić na przestoje.

Jakie czynności serwisowe powinien wykonywać użytkownik zamrażarki we własnym zakresie?

Podstawowa czynność to zachowanie czystości – zarówno wewnątrz mebla, jak i sali sprzedaży. W przypadku wnętrza chodzi i o estetyczny wygląd, i o kwestie zagrożenia mikrobiologicznego – lody są produktem mlecznym, a ich resztki pozostawione w zakamarkach urządzenia mogą doprowadzić do namnożenia się bakterii (w tym salmonelli). Czystość w sklepie ma z kolei bezpośredni wpływ na czystość skraplacza, co widać w szczególności w okresie pylenia drzew – wtedy wymaga on częstszych (niż zwyczajowo co 4 tygodnie) czynności pozwalających usunąć z niego zabrudzenia.

Jaka temperatura powinna panować w zamrażarce?

Jeśli chodzi o najbardziej właściwą temperaturę lodów (mlecznych i sorbetów) do bezpośredniej sprzedaży z dystrybutorów, to mieści się ona zazwyczaj w zakresie od -14ºC do -18ºC. Warto przy tym brać pod uwagę informacje podawane przez producentów lodów, gdyż na pożądaną wartość temperatury mają wpływ poszczególne składniki i ich proporcje. Z kolei dla lodów konfekcjonowanych, przewidzianych do sprzedaży samoobsługowej i przechowywanych w różnego rodzaju zamrażarkach, szafach i wyspach mroźniczych, maksymalna temperatura nie może być wyższa niż -18ºC, a w niektórych przypadkach nawet -24ºC. Uwaga! Zbliżenie się średniej temperatury w urządzeniu do wartości bliskiej temperaturze zmiany stanu lodu może doprowadzić do trwałego odkształcenia produktu lub jego całkowitego zniszczenia. Nawet jeśli średnia temperatura wróci później do odpowiedniego poziomu, towar należy uznać za nienadający się do sprzedaży.

Jaki wpływ ma poziom zatowarowania ma wydajność/moc urządzenia?

Producenci urządzeń chłodniczych powinni zaznaczyć dopuszczalny poziom zatowarowania. Przeładowanie urządzenia może spowodować, że towar się zepsuje. Jeśli z powodu przeładowania uniemożliwiona zostanie poprawna cyrkulacja powietrza wewnątrz, mogą być problemy z utrzymaniem pożądanej średniej temperatury. Dodatkowo, gdy źle ułożony towar odbije strugę powietrza np. w kierunku pokrywy szklanej, może ona zamarznąć, ograniczając widoczność produktów.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 1

  • 1
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony
"