REKLAMANaturio - baner główny - lipiec 2019
Kabanosy

Kabanosy (fot. Łukasz Rawa)

Mimo mody na poszukiwanie nowych smaków, wśród konsumentów kabanosów bezkonkurencyjny pozostaje klasyczny wariant wieprzowy – jako najczęściej kupowany wskazuje go aż 40 proc. Polaków. Na drugim miejscu plasują się produkty drobiowe. Jak wynika z najnowszego badania Skilltelligence dla „Wiadomości Handlowych”, wybiera je co trzeci konsument kabanosów. Warianty smakowe preferuje co piąty z kupujących.

REKLAMABIG InfoMonitor_belka w artykułach

Kabanosy są produktem całorocznym. Konsumenci traktują je, jako przekąskę na każdą okazję, bez względu na porę roku. Jednak Tomasz Tarczyński, dyrektor Działu Marketingu w firmie Tarczyński, wskazuje, że okres wielkanocny to czas lepszej rotacji dla całej kategorii wędlin we wszystkich kanałach sprzedaży. - Długość świąt, szeroka oferta producentów i ich zwiększona aktywność reklamowa, to wszystko ma wpływ na wyższą niż w pozostałych miesiącach sprzedaż kabanosów – podkreśla ekspert. To zatem najlepszy moment, aby przyjrzeć się bliżej tej kategorii produktowej

Dominacja wieprza

Chociaż na rynku dominuje tradycyjny wieprzowy wariant kabanosów, nie to oznacza bynajmniej, że na rynku nie ma miejsca na innowacje. O zmianie zachowań zakupowych świadczy m.in. to, że zgodnie z badaniem Skilltelligence niemal 70 proc. konsumentów woli obecnie kabanosy cienkie od klasycznych. Jak zauważa Marcin Bałanda, dyrektor ds. PR i komunikacji Grupy Sokołów, zmiana zaszła również w obszarze produktów konfekcjonowanych. – W tej chwili kabanosy paczkowane cieszą się większą popularnością niż te z lady. Decyduje o tym wygoda ich użytkowania – komentuje nasz rozmówca. Pozostaje jednak pytanie, które opakowania wzbudzają większe zainteresowanie odwiedzających sklep? Okazuje się, że warto postawić na różnorodność, bo 52 proc. ankietowanych najczęściej kupuje kabanosy w opakowaniach familijnych, zaś 42 proc. w opakowaniach impulsowych.

- Niewątpliwie jakość, wygoda i oszczędność czasu, to elementy, które na polskim rynku mają najistotniejszy wpływ przy tworzeniu innowacyjnych opakowań. Bazując na tej wiedzy, wciąż widzimy potencjał, który wykorzystujemy przy doskonaleniu naszej oferty. Tak właśnie powstał bestseller – najlepszej jakości kabanos Exclusive Easy – Paluszki, w nowej wygodnej formie pojedynczych paluszków oraz innowacyjnym na rynku mięsnym, stojącym opakowaniu ze struną. Dzięki niej łatwo jest produkt otworzyć i ponownie zamknąć – zaznacza Tomasz Tarczyński.

Smak najważniejszy

Chociaż trendy na rynku żywności zmieniają się w ostatnich latach dość dynamicznie, w przypadku kategorii kabanosów kluczowym kryterium wyboru pozostaje smak – tak odpowiada 84 proc. pytanych. W drugiej kolejności patrzą oni na cenę i jakość (prawie 60 proc. wskazań). Bardzo wzrosło też znaczenie składu produktu - do najważniejszych kryteriów wyboru zalicza go ponad 40 proc. respondentów. – Waga jaką konsumenci przywiązują do składu produktów wyraźnie rośnie. Coraz częściej wnikliwie sprawdzają etykiety i świadomie wybierają wyroby o wysokiej jakości. Dla konsumentów w przypadku kabanosów duże znaczenie ma także zawartość mięsa oraz brak dodatków funkcjonalnych, takich jak fosforany, glutaminian sodu czy barwniki – komentuje Bałanda. Zwraca on uwagę, że coraz powszechniejsza jest również świadomość w zakresie szczególnych wymagań dietetycznych – duża grupa osób poszukuje na półkach sklepowych np. produktów bez glutenu. To również jest widoczne w ofercie rynkowej w kategorii kabanosów.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 3

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 3
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony