REKLAMAMLEKOVITA - Baner główny (kwiecień 2018)
Smaczne, odpowiednio wysuszone i chrupiące są wizytówką Polski w Europie. Dobre na podróż, przyjęcie i drugie śniadanie. Kabanosy. W minionym roku ich sprzedaż wzrosła wartościowo o 11 proc. w porównaniu do 2012 roku, a producenci nie mają wątpliwości, że będzie jeszcze lepiej.
REKLAMARTA - belka w artykułach - kwiecień 2018

Kabanos to cienka, długa kiełbaska starannie ususzona i uwędzona. Nazwa pochodzi od tureckiego słowa „kaban” oznaczającego wieprza. Choć zwyczajowo kabanosy były produkowane z peklowanego mięsa wieprzowego, obecnie na rynku dostępnych jest wiele wariantów tej popularnej przekąski. Udział kabanosów w kategorii wędlin suchych i podsuszanych wyniósł w 2013 roku prawie 40 proc. w ujęciu wartościowym (źródło: Tarczyński za GfK Polonia, Panel Gospodarstw Domowych). Wartościowym liderem całego rynku kabanosów jest firma Tarczyński z 15­‑proc. udziałami, a wiceliderem – Sokołów z 11 proc. (źródło: Panel Gospodarstw Domowych GfK Polonia, cały 2013 rok). Podstawowymi kryteriami podziału kabanosów przez konsumentów są: rozmiar (klasyczne lub cienkie), surowiec, z którego powstają, smak oraz format opakowania (familijne lub impulsowe), przekładający się na okoliczności spożycia. (SSZ)

KABANOSY KLASYCZNE


Tarczyński Kabanosy Extra
Linia kabanosów z wysokiej jakości mięsa, dostępna w wielu wersjach: wieprzowej, drobiowej a także nowości – wołowej oraz wersjach smakowych: serowej, chilli, z orzechem włoskim, z czosnkiem, z zielonym pieprzem oraz – po raz pierwszy w branży mięsnej – w limitowanej edycji, jako kabanosy z chrzanem na Wielkanoc. Kabanosy Tarczyński Extra to produkt uhonorowany Medalem Europejskim i tytułem „Produkt najwyższej jakości w polskim przemyśle mięsnym”. Przyczyn olbrzymiej popularności Kabanosów Extra firma upatruje w starannym doborze mięsa, stosowaniu naturalnych, tradycyjnych osłonek i niespiesznemu, unikatowemu sposobowi suszenia. Całość powstaje według procedury, będącej pilnie strzeżoną tajemnicą. Kabanosy wieprzowe Tarczyński Extra są obecnie jeszcze bardziej kruche, dzięki specjalnemu procesowi suszenia oraz wysokiej zawartości mięsa: teraz zawierają aż 175 g mięsa na 100 g produktu.



Gold Kabanosy Luksusowe
Pierwsze w Polsce kabanosy w delikatnej i kruchej osłonce roślinnej które rozpropagowały tę obecnie jedną z najszybciej rozwijających się kategorii. Osłonki roślinne niemal natychmiast rozpuszczają się w ustach, pozwalając skupić się na walorach smakowych. Mają duże znaczenie także dla osób, dla których spożywanie wędliny w jelicie, m.in. z powodów zdrowotnych, jest kłopotliwe. Kabanosy luksusowe, oprócz klasycznego smaku, dostępne są również jako pikantne, delikatne z drobiem i czosnkowe. 100 g produktu otrzymuje się ze 156 g mięsa wieprzowego, a średnica osłonki wynosi około 15 mm.



Kabanosy
Nowość firmy Madej Wróbel – kabanosy charakteryzujące się niezwykłą kruchością oraz idealnym smakiem. Występują w czterech wariantach: Kabanos wieprzowy, pikantny, z drobiem i z czosnkiem. Na 100 g produktu zużywa się od 143 do 163 g mięsa. Sprzedawane są w opakowaniach stałowagowych 175 g. Średnica tego typu kabanosów to 12­‑15 mm.



Kabanosy Extra Suche
Kabanosy z oferty ZM Henryk Kania powstają z wysokiej jakości wieprzowiny, produkowane są tradycyjnymi metodami. Dostępne w dwóch smakach: klasycznym wieprzowym oraz pepperoni. Na100 g produktu przypada 157 g mięsa. Oferowane w opakowaniach 175 g.



Kabanosy z drobiem
Podsuszane kabanosy w osłonkach naturalnych o średnicy około 16 mm, parzone i wędzone, uzyskane ze średnio rozdrobnionych mięs wieprzowych i drobiowych. Na 100 g gotowego wyrobu zużywa się 111 g mięsa wieprzowego i 20 g mięsa z kurczaka. Do spożywania na zimno. Polecane osobom szukającym wędlin o umiarkowanym smaku i aromacie, charakterystyczny smak zawdzięczają proporcjom użytych mięs oraz naturalnym przyprawom, takim jak świeżo zmielony czarny pieprz i ziarna kminku.



Balcerzak i Spółka. Kabanos drobiowy z wieprzowiną
Wprowadzony ponad 15 lat temu, jeden z pierwszych na rynku kabanosów na bazie mięsa drobiowego. Mocno wysuszony z dodatkiem wieprzowiny dla wzbogacenia smaku. Produkt w naturalnym jelicie baranim, którego 100 g powstaje z 53 g mięsa z indyka, 49 g mięsa wieprzowego oraz 30 g mięsa z kurczaka. Stworzony z myślą o konsumentach ceniących smak tradycyjnych kabanosów i delikatny smak mięsa drobiowego. Dostępny w opakowaniu zbiorczym około 1 kg, przeznaczonym do lady tradycyjnej oraz w opakowaniach 260 g.



Kabanosy z dziczyzną „Darz bór”
Wzbogacone dodatkiem dziczyzny oraz całą gamą specjalnie dobranych przypraw ziołowych, z wiodącą nutą jałowca, uzyskują niebanalny smak i aromat. Charakteryzują się dużą zawartością mięsa – 100 g wyrobu produkuje się ze 133 g mięsa wieprzowego i 24 g mięsa jelenia. Średnica kabanosów wynosi około 19 mm.


KABANOSY CIENKIE


Tarczyński Kabanos Exclusive
Nowoczesna przekąska w formie cieniutkich kabanosów w opakowaniu 120 g, podanych w wygodnej torebce foliowej. Dostępne są w wielu smakach: wieprzowym, drobiowym, chilli, serowym oraz jako jedyne na rynku w wersji dojrzewającej. To najbardziej delikatne i najcieńsze kabanosy w oryginalnych smakach, z możliwością ekspozycji poza ciągiem chłodniczym. Charakteryzują się wysoką mięsnością – 100 g gotowego wyrobu wytwarza się z minimum 180 g mięsa. Są idealne na przekąskę lub do dzielenia się z innymi.



Kabanoski Maestro
Linia kabanosów ZM Henryka Kania, na którą składa się siedem wariantów – mięso wzbogacono unikalnymi smakami papryczek piri piri, klasycznej papryki, świeżych orzechów, żurawiny, mięsa drobiowego, wędzonej wieprzowiny oraz bekonu. Atutem Kabanosków Maestro jest wysoka zawartość mięsa (100 g wyrobu gotowego przygotowuje się z 182 g mięsa) oraz brak konserwantów. Produkty dostępne są w opakowaniach po 120 g.



Kabanosy Premium
W ofercie firmy Madej Wróbel znajdują się trzy podstawowe rodzaje: Kabanos wieprzowy Premium, Kabanos z drobiem Premium orz Kabanos chilli chorizo Premium. Za sprawą charakterystycznego, cienkiego kształtu (średnica to 6­‑8 mm), są zdecydowanie bardziej wysuszone od klasycznych. Dostępne w ladzie tradycyjnej, a także w małych opakowaniach 120 g. 100 g kabanosa wieprzowego Premium, cieszącego się największą popularnością, powstaje aż z 200 g mięsa, natomiast w pozostałych dwóch rodzajach na 100 g produktu zużywa się 175 g mięsa.



Kabanosy Międzynarodowe
Były innowacją na polskim rynku, ze względu na bardzo małą średnicę (8 mm) oraz delikatną, niewyczuwalną podczas jedzenia osłonkę. Kabanosy Międzynarodowe, bogate w białko i inne składniki odżywcze, to idealna przekąska. W skład linii wchodzą kabanosy o różnych nutach smakowych: polskie, francuskie, włoskie, amerykańskie, węgierskie, argentyńskie i tureckie. Powstają z mięsa wieprzowego, wołowego, wieprzowo­‑wołowego oraz wieprzowego i mięsa z ud kurcząt. Występują w gramaturach: 120, 140, 280 i 360 g. Potwierdzeniem wysokiej jakości oraz popularności jest przyznanie Złotego Medalu „Najlepszy Produkt – Wybór Konsumentów 2013” Kabanosom francuskim, a także Perły Rynku FMCG 2013 dla Kabanosów węgierskich. Trwałość tych wyrobów to 50 dni.



Kabanosy z Indyka
Indykpol to jedyny na rynku producent posiadający w ofercie kabanosy z mięsa indyczego, które cechuje m.in. wysoka zawartość białka, niska zawartość tłuszczu oraz duża wartość odżywcza. Nowością w ofercie kabanosów produkowanych przez Indykpol są cienkie kabanosy o średnicy 8 mm, rozbudowujące linię wędlin szlachetnych Klasyka z indyka. Kabanosy klasyczne z indykiem (z mięsa z udźca indyczego) oraz Kabanosy z piersią indyka to produkty premium, starannie wędzone i suszone, przez co kruche i niezwykle aromatyczne. Produkty zostały wyróżnione w tym roku medalem w badaniu konsumenckim „Najlepszy Produkt 2014”.


W FORMACIE IMPULSOWYM


Tarczyński Kabanos Extra
Tegoroczna nowość – Tarczyński Kabanos Extra 80 g – powstała jako impulsowe przekąski, które dzięki niewielkiemu opakowaniu można zabrać ze sobą wszędzie. Produkt stanowi alternatywę dla słodkich lub słonych przekąsek, od których kabanosy są znacznie zdrowsze i bardziej pożywne. Dostępne w wersjach: serowej, chilli, z orzechem włoskim, z czosnkiem, z zielonym pieprzem oraz z chrzanem na Wielkanoc.



Orliki
Stosunkowo nowa linia przekąsek w postaci cieniutkich (średnica 8 mm), ułożonych w wiązki (długość ok. 16 cm) kabanosów. Firma Sokołów przygotowała je z myślą o młodzieży oraz osobach prowadzących aktywny tryb życia, są znakomitym źródłem białka. Posiadają ciekawą, nowoczesną wizualizację i oferowane są w niewielkich opakowaniach 65 g. Występują w czterech wersjach smakowych: klasycznej, cebulowej, peperoni oraz serowej.



Polskie Snaki
Polskie Snaki z oferty ZM Henryk Kania produkowane są zgodnie z tradycyjnymi recepturami, a dzięki zastosowaniu wysokobarierowej technologii opakowania, zachowują świeżość i długą trwałość bez konieczności przechowywania w warunkach chłodniczych. Poza ekspozycją w dziale z wędlinami paczkowanymi, Polskie Snaki można eksponować w obrębie kas oraz przy przekąskach i napojach. Linię tworzy sześć smaków.



Kabanos Jedynak
Indykpol jako pierwszy wprowadził na rynek pojedynczo pakowanego kabanosa – Jedynaka. To dobrze wysuszony, klasyczny kabanos produkowany głównie ze szlachetnego mięsa indyczego, które charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i wyjątkowymi walorami smakowymi. Oryginalne opakowanie wskazuje na przekąskowy charakter produktu, zapewnia trwałość i daje możliwość spożywania poza domem. Jedynak w opakowaniu 30 g nie traci wartości smakowych i odżywczych poza ladą chłodniczą.



PrzySnacki Konesera. Kabanos długo dojrzewający
Receptura produktu z oferty Balcerzak i Spółka sięga do najlepszych tradycji produkcji wędlin długo dojrzewających. Przygotowany z mięsa wieprzowego, smaku nabiera dzięki długotrwałemu procesowi dojrzewania w specjalnie przygotowanych warunkach. 100 g produktu powstaje z 200 g mięsa wieprzowego. Kabanos charakteryzuje się bardzo bogatym, intensywnym smakiem, najlepiej współgra z deską serów. Opakowanie: 90 g.

Wiadomości Handlowe, Nr 4 (134) Kwiecień 2014

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 2

  • 2
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (13)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~Fyry 13 6 dni temu

    Super kabanosy, tylko troche za duzo miejsca zajmują przy kasie

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~richard 12 ponad rok temu

    kania tez ma fajna reklame. ta o narzekaniu. a smakowo prod. sa znaczie lepsze u niego

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~wikucha 11 ponad rok temu

    ja lubie wsyztskie kabanosy, takie bardziej suche, calkiem neidawno sprobowalam tych maestro, bekonowe, zurawinowe - rewelacja:)

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~annak 10 ponad rok temu

    noo kabanosy maestro pycha, szczególnie pepperoni ale wszystich smaków jeszce nie próbowałem./

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~folko 9 ponad rok temu

    maestro i wszystkie suszone szczeolnie krakowska i żywiecka wymiatają :)

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~gulgot 8 ponad rok temu

    kania ma jedne z lepszych, czyli maestro i chyba pepperoni mi najbardziej podesżły. oprócz kanapek z żywiecką i krakowską :)

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~żel 7 ponad rok temu

    to chyba żurawinowych nie jadłaś. to dopiero oryginalny smak!

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~liberka 6 ponad rok temu

    ja lubie chyba wszytskie kabanosy:D jestem jak choragiewka w tym przypadku, ale smakowe to jest mistrzostwo, te taki z bekonem np. maestro chyba to sa... to po prostu jest champion

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~zdzisiek 5 ponad rok temu

    jak dla mnie numerem 1 są maestro:) im daje pierwsze miejsce w ciągu ostatnich miesięcy mojej konsumpcji kabanosów wszelakich!

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~hytrusek 4 ponad rok temu

    Jedynak zawsze do pracy w domu lubię sobie podjeść Kanię i Sokołów. Kania nawet ostatnio zaczął wypuszczać wędliny bez konserwantów co mnie bardzo przyjemnie zaskoczyło. Także pamiętaj polaku młody, w kabanosie siła, kabanos dla zgody! :)

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~alex 3 ponad rok temu

    tarczyński ma fajne reklamy ale smakowo najbardziej podchodzą mi wędzone od Kani

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~maniek 2 ponad rok temu

    Z wyżej wymienionych moim zdaniem na uwagę zasługują - Extra Suche, Maestro od Kanii, Tarczyński Exclusive i Sokołów Darz Bór. Z czego polecam jabardziej Maestro wędzone i Tarczyński Exclusive Serowe!

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
  • ~hasz 1 ponad rok temu

    Ja najbardziej lubię kurczakowe maestro :) może nie są tanie, ale jakoś nie potrafię ich sobie odmówić :P

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
do góry strony
"