REKLAMAMLEKOVITA - Święta Mascarpone/Twaróg - Baner Główny (08-13.12.2019)

PRAWO I FINANSE

prawo i finanse w handlu

 

10 października 2019, 10:56

(fot. Pixabay CC0)

Wprowadzone ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności z 18 września kary dla detalistów tylko w znikomym stopniu zmniejszą problem marnowania jedzenia. Najwięcej produktów spożywczych wyrzucają bowiem klienci – analizuje BusinessInsider.

REKLAMAStoisko mięsne - belka w artykuła (14.11.-31.12.2019)

Portal cytuje dane EU Fusion „Food waste data set for EU-28”,z których wynika, że gospodarstwa domowe są odpowiedzialne za 53 proc. strat, przetwórstwo spożywcze za 19 proc., gastronomia 12 proc., a produkcja za 11 proc. Handel odpowiada tylko za tylko 5 proc. strat.

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności miała znacząco zmniejszyć ten problem. Nakłada ona na sklepy spożywcze o powierzchni powyżej 250 mkw. obowiązek nieodpłatnego przekazania niesprzedanej żywności na cele charytatywne. Wprowadza też kary w wysokości 10 gr. za każdy kilogram wyrzuconych produktów spożywczych.

Jednak organizacje pozarządowe, na których dane powołuje się BusinessInsider, szacują, że nowe regulacje pozwolą na uratowanie zaledwie 100 tys. ton żywności więcej. To zaledwie ok. 1 proc. wyrzucanego w Polsce jedzenia, którego rocznie marnujemy ok. 9 mln ton.

Czytaj więcej na stronie businessinsider.pl

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony