REKLAMAEuroShop_banner główny_styczeń/luty 2020

(Pixabay.com)

Wzrośnie popyt na produkty mleczne, zwłaszcza na ser, co doprowadzi do wyższej produkcji mleka. Jednocześnie epidemia ASF w Azji będzie nadal wpływać na światowy rynek mięsa – wynika z opracowania Komisji Europejskiej „Perspektywy rolnictwa w Unii Europejskiej na lata 2019-2030”.

REKLAMA

Komisja prognozuje, że oczekiwania konsumentów będą nadal kształtować rozwój rynku żywności. W szczególności dotyczy to zdrowia, dobrostanu zwierząt, zmian klimatu i problemów środowiskowych, a także wygody i przystępności cenowej. W 2019 r. najważniejszymi przesłankami dla konsumentów w UE przy zakupie żywności są koszty, bezpieczeństwo żywności, etyka i przekonania.

Znaczna część wzrostu produkcji mleka w UE zostanie przeznaczona na przetwórstwo sera (24 proc.) ze względu na utrzymujący się globalny popyt i rosnące spożycie krajowe. Eksperci przewidują, że produkcja sera wzrośnie z 10,8 mln ton w 2019 r. do 11,5 mln ton w 2030 r. Spaść ma spożycie samego mleka w UE, ale w tym czasie popyt na masło może nadal rosnąć. Według prognoz produkcja masła w UE wzrośnie z 2,5 miliona ton do 2,7 miliona ton.

Nastąpi rozwój alternatywnych systemów upraw, takich jak uprawy lokalne, ekologiczne, wolne od GMO. Bardziej poszukiwane będą produkty certyfikowane. Jednak w raporcie podkreślono, że oczekiwania konsumentów mogą być sprzeczne. Intensywny tryb życia sprzyja wzrostowi rynku gotowych posiłków, przekąsek i żywności przetworzonej, które nie zawsze są zgodne z ideami opisanymi powyżej.

Całkowita powierzchnia gruntów rolnych w UE ma spaść w okresie objętym prognozą do 178,3 mln ha w 2030 r., natomiast powierzchnia wykorzystywana pod uprawy roślin wysokobiałkowych, pasz i nasion oleistych wzrośnie odpowiednio o 46 proc., 2 proc. i 1 proc. w porównaniu do 2020 r.

W związku ze zmianami przyzwyczajeń konsumentów, przeanalizowano wpływ zamienników mięsa na poszczególne rynki. W ciągu następnych dziesięciu lat popularność diet roślinnych będzie oddziaływać na rynki mięsa i produktów mlecznych, rynki upraw oraz środowisko. Zmiana przyzwyczajeń może doprowadzić do spadku cen mięsa i przetworów mlecznych, a co za tym idzie zwiększyć konkurencyjność sektora na rynkach światowych.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 0

  • 0
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (0)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    Nie ma jeszcze komentarzy...
do góry strony