REKLAMAFord - Banner Główny

(fot. wiadomoscihandlowe.pl)

Strona 3 z 18
REKLAMA

16:32. Na pytanie "czy czujecie na plecach oddech produktów bezalkoholowych?", Robert Orszulak, prezes On Lemon, odpowiada: - W przypadku kraftowych produktów nie odczuwamy tego. Nie mamy się czego obawiać, jeśli będziemy mieli lato takie jak w tym roku. Podsumowując, branżę napojową czeka następny skok.

16:29. - Bezsprzecznie widać na rynku trend obniżania zawartości alkoholu w napojach alkoholowych. Niestety, w Polsce wciąż brakuje kategorii RtD – Ready to Drink. Mixy o zawartości od 6 do 8 procent alkoholu są bardzo drogie ze względu na wysokie obwarowania podatkowe, w związku z czym dla producentów są nieopłacalne. Akcyza stanowi sporą część ceny wyrobów alkoholowych. Są oczywiście produkty, które posiadają zawartość alkoholu od 20 do 30 proc., jednak stanowią one nisze – powiedział Marek Sypek, dyrektor zarządzający Stock Polska.

16:26. Sporo miejsca w dyskusji paneliści poświęcają "nowemu" segmentowi, jakim są piwa bezalkoholowe. - Produkt ten podlega tym samym restrykcjom i regulacjom, co inne alkohole. Napoje typu piwo 0% nie mogą być adresowane do młodzieży, są ograniczenia związane z ich reklamowaniem itp. - mówi Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie. I wyjaśnia, dlaczego branża poszukuje nowych kierunków rozwoju: - Jesteśmy pod presją regulacji i restrykcji, a rozwój nowych segmentów jest tego konsekwencją. Piwo bezalkoholowe wpisuje się w trend związany z podejściem młodych konsumentów do alkoholu, o czym opowiadała w poprzedniej prezentacji Marta Marczak z PwC - kończy Bartłomiej Morzycki.

16:21. Szymon Mordasiewicz, dyrektor zarządzający Nielsena odpowiedział na pytanie czy te kategorie napojów alkoholowych i bezalkoholowych będą się jeszcze bardziej przenikały. - To nie jest przenikanie się kategorii, to skok na wolumen. Piwo bezalkoholowe to nie jest jakiś inny napój, to wciąż piwo, ale mające zero procent alkoholu. Została usunięta bariera, która odblokowała szereg okazji do konsumpcji, które wcześniej nie mogły zaistnieć. Piwo zero proc. powoduje, że można je spożywać w każdych warunkach, również w pracy, co skutkuje wzrostem sprzedaży tej kategorii. Jest to skok na wolumen, próba zagarnięcia konkretnego wolumenu - ocenia dyrektor zarządzający Nielsena.

16:15. Przed nami debata "Jak pogodzić ogień z wodą – sojusznicy i konkurenci w walce o klienta". Wezmą w niej udział: Aleksandra Głuchowska, partner zarządzający w firmie Bracia Sadownicy; Marta Marczak, dyrektor Zespołu Strategii Marki w PwC; Szymon Mordasiewicz, dyrektor zarządzający w Nielsenie; Robert Orszulak, prezes On Lemon; Mariusz Ryciak head of brand OSHEE; Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie; a także Marek Sypek, dyrektor zarządzający Stock Polska.

Poleć innym

Czy ten artykuł był przydatny dla ciebie, twojej firmy i branży? Głosów: 14

  • 14
    BARDZO PRZYDATNY
  • 0
    PRZYDATNY
  • 0
    OBOJĘTNY
  • 0
    NIEPRZYDATNY

Komentarze (1)

dodaj komentarz

Portal Wiadomoscihandlowe.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane. Zapraszamy zainteresowanych do merytorycznej dyskusji na powyższy temat.

Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~status76 1 ponad rok temuocena: 100% 

    Świetny Kongres. Gratulacje!

    oceń komentarz  zgłoś do moderacji
REKLAMA
do góry strony